ГЕРБ-СДС представя Плана за възстановяване и развитие на България. Документът е озаглавен „България след кризите - план за възстановяване“ и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

Планът съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политики за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

Образованието и здравеопазването остават приоритет в бъдещо управление на коалицията, както и възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа. "Случайно съвпадна с Кръстов ден и с празника на пожарникарите. Но кръстът на ГЕРБ е такъв, сами да го носим, всички чакат да ги извадим от кризите, сякаш това става с едно магическо решение, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Понеже много кризи се наредиха от 2009 насам. Две години чакахме план за възстановяване. Той го нема. Щото са много умни. всички други държави се справиха, без България. Явно излишъците са толкова големи, че не им трябват. А в същото време всяка седмица по 500 милиона дълг, а планът си седи там. Затова заглавието е компилирано да ги има кризите, и плана да го има. Много хора работиха, допълни Борисов

Томислав е главен редактор. Да се надяваме, че сме направили добър документ. Това ни е нужно, когато обикаляте по градовете и селата. Хората видяха цените на храните, на бензина , на газа, чудовищната инфлация.

Те искат някаква надежда. Ние не можем да им дадем надежда, защото ще кажем, че ще увеличим това и това. Ние трябва да кажем как държавата как ще изкара пари, какъв ще е растежа и най-вече с какви инструменти.

Никакъв документ не е съвършен и затова го правим. Нашите опоненти ще го гледат. И там където има възможност да го подобрим, ще го подобрим. Не е Библия, не е Коран, но казва по какви начини и в какви срокове може да изкараме България от кризата", каза още Борисов. 

"Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор, предвид това, което предстои, не е шега работа. От две години България е в политическа криза. Това не се изразява само в невъзможността да се изгради стабилна управленска конструкция, която да работи и да дава резултати в полза на хората.

Тя е много по-страшна защото към нея се добавиха тотална атомизация на политическите сили, абсолютна липса на политически диалог. По-страшното, характерната за неопитността арогантност, всякакво скъсване с истината и здравия разум, както и прекомерна доза радикализъм.

По-страшното е, че функционирането на цели обществени системи беше спряно. Започвам с българския парламент, който не бе в състояние да изпълнява основната си функция да приема качествено и количествено достатъчно закони, да излъчва мнозинство, минавам през контрола на границата и стигам до инвестициите в тежка инфраструктура. За жалост, наред с кризата в страната руската инвазия в Украйна влоши ситуацията допълнително. Получи се интерференция между българските кризи и влошената среда за сигурност.

Това съчетано с откровено аматьорското управление доведе до тази поредица от кризи, криза с цените на енергоносителите. Бич за бизнеса, бюджетна криза, инфлация два пъти по-висока от еврозоната. Срив на инвестициите. Днес не сме се събрали обаче да анализираме кризите, те са видими без детайлен анализ. Днес сме тук да посочим решение. Без да забравяме традиционните си приоритети.

Защото България има дневен ред - икономическо развитие, наука образование, иновации, публични инвестиции в всякаква инфраструктура. Но преди да стигнем до детайлите нека да уточня някои неща, ние от ГЕРБ и СДС ще носим нашата отговорност.

Ще изпълняваме съвестно ангажиментите си, независимо дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава, да сме първи, ще направим всичко възможно за сформирането на правителство, но с ясна парламентарна подкрепа, със сили, с които имаме сходство във възгледите.

И трето, да върнем политическия диалог и да изхвърлим от политиката арогантността, лъжата и аматьорщината. За хората които са в и извън тази зала, призовавам ви да четете намеренията и амбициите на всички, които ще участват в изборите. Това, което ще видите като замах и експертиза, няма да го има никой друг", каза Томислав Дончев.