Премиерът Бойко Борисов още не е потвърдил поканата от турския президент Реджеп Ердоган за официалната церемония по откриването на „Турски поток” на 8 януари. Това заявиха от пресцентъра на Министерския съвет пред „Труд”.

Поканата за церемонията в Истанбул е била изпратена дни преди началото на 2020 г. – на 29 декември.

Официалната пускова церемония е насрочена за 8 януари и на нея ще присъства и руският президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков анонсира визитата на Путин в Истанбул и темите за разговор с Ердоган – газовите доставки, Сирия и Либия.

Както БЛИЦ съобщи, в петък премиерът Борисов направи оглед от хеликоптер на строителството на газопровода в българската му част. И заяви, че 45 минути е летял над готов участък.

Министър-председателят пое ангажимент до края на май България да е готова с проекта, както и че е готов да изпрати видеокадри на Владимир Путин от строителството. Повод за последното бе упрекът на държавния глава на Руската федерация от 4 декември м. г., че страната ни бави строителството на съоръжението.

На 8 януари у нас пристига зам.-държавният секретар на САЩ. Това означава, че ако Борисов приеме поканата на Ердоган за церемонията, ще трябва да съчетае в един ден домакинство на високия гост от Вашингтон с визита в Турция и разговори с руския президент Владимир Путин и с турския държавен глава.