В новият център тези над 200 души, които  днес сте наша гордост и неслучайно сте избрани. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на инженеринг център в София. 

„Не само традициите, просто българският мозък е такъв иновативен. Джон Атанасов неслучайно пръв се сети да програмира компютрите и то в сфери, които могат само да ни радват – самоуправляващи се автомобили, електрически автомобили, това, което е за бъдещето“, добави Борисов.

„Искам да благодаря на моя колега, приятел и подчинен и после мой началник като държавен глава Росен Плевнелиев за това, че не си седна в държавния безплатен офис и безплатна кола, която има до живот, а продължи да прави това, за което навремето го харесах. Той беше един от визионерите в правителството и продължава да го прави и сега.



Разбира се, отношенията с Германия, господин посланик, са традиционни, те са основани на принципа на взаимната изгода, а ние винаги сме се славели със своята дисциплина, това което и вие притежавате.

Вчера беше срещата на правителството с американската търговска банка, с американския посланик. Чухте какви оценки даде за бизнес климата, за отношението и за това, което се случва в България, колкото и да не е приятно за нашите политически противници.

Преди една седмица на пловдивския панаир и руският посланик даде същата оценка, а днес и посланика на Германия, който е един изключително ерудиран човек и само дни в България е намерил тънките, слаби, но емоционални неща за българина, което иска да чуе“, каза още премиерът.



„За „Бош“, многомилиардна компания, да говоря няма смисъл, защото вие прекрасно я знаете. Тук преди 7-8 години бяха военни казарми, аз служех в Плевен, но Плевнелиев е бил тук, доведе ме на това забутано, затънтено място се изгради това, което виждате днес.

Може би сте видели как и деца спортуват на тенис кортовете, а и се прави наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда“ допълни още Борисов.

„Само преди няколко дни във Варна КБС, една от най-големите, глобални институции и група в Европа съкрати много от офисите си и се премести във Варна, където пак стотици работни места, висококвалифицирани, добре платени и доста българи, които са работили в чужбина подобна работа започват да се прибират по родните места.

Попитах сега казаха ми 20-30 човека са се върнали, за да работят в „Бош“ тук“, посочи министър-председателят.

„Действително усилията ни започват да се възнаграждават, защото на 100 метра от тук е аутосорсинг центъра на Световната банка. Малко по-надолу ще бъде един от 8-те суперкомпютъра, които и вие ще можете да използвате 24/7. Неслучайно България беше избрана.

Сигурно над 250 автомобилни заводи има в България и дори от „Фолксваген“ още не са се произнесли. Ние имаме само една слабост, че спазваме европейските правила, това беше намерено като кусур за България. Всичко, което беше необходимо ние сторихме и се надявам, че решението ще е такова“, коментира още Борисов.