Столична община предприема постъпки за прекратяване на концесионния договор с "Новера". Това обяви столичният кмет Бойко Борисов на извънредна пресконференция във връзка с боклука в София.
Вчера "Новера" отказа да извозва боклука в обслужваните от консорциума 19 от общо 24-те района в София. От "Новера" аргументираха решението си с неизплатени от общината задължения. От Столична община бяха категорични, че са преведени всички дължими суми.

"Този рекет няма да продължава. Вчера сезирахме главния прокурор, днес е образувано дело. Вчера сме им изплатили 6 396 329 лева", каза по-късно Борисов в предаването “Сеизмограф” по бТВ. В понеделник ще има извънредна сесия на Общинския съвет и ще искам прекратяване на концесията, подчерта Борисов. Според него концесионерът не е излязъл да чисти без абсолютно никакви основания.
"Омръзна ми всеки ден да обяснявам защо е мръсна София. При положение че ние сме платили, задължението на този концесионер е да чисти", категоричен беше кметът.  След като не чисти, ние ще създадем общинско предприятие, допълни той.
Мутри пребиха екип по сметопочистването, който е работил на ул. “Алабин”, съобщи още кметът. Явно на концесионера не му харесва, че ние ще изчистим града въпреки него, коментира Борисов. За инцидента е уведомен главният комисар на МВР Павлин Димитров.

По отношение на преливащите кофи с боклук, на които столичани бяха свидетели днес, Борисов обясни, че са докарани 30 камиона от провинцията, които в момента чистят в София.  /БЛИЦ