По-притеснено ми е при епидемия на коронавируса колко ще издържат системите на НОИ – ще се справим, но ще струва много пари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата в парламента. 

Борисов поряза БСП: За 100 години една реформа не сте направили, идете до Гърция да видите хаоса там

Борисов коментира, че му е по-притеснено му е за децата от Каварна. „Мисля, че вчера всички институции се справиха. Като си ги прибрахме, по-притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ.

Той заяви, че внимателно е слушал Корнелия Нинова вчера и изрази задоволство, че и тя го е слушала внимателно по отношение за карантинния период по коронавируса. "Мисля че щабът, който направихме и вие го харесвате".

„Сега действащият нормативен акт е първите 3 се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. Това ще е моето предложение към здравния министър“, каза Борисов.

Той предупреди, че ще препоръча това и обърна внимание, че може хората в карантина да нараснат на 50-100-200 хил.

„НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте САЩ снощи считат, че 2, 5 млрд. са му малко. Когато взимаме някакви решения като парламентарна република да мислим и че след нас управляващите ще имат нужда от средства“, каза премиерът.