Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул.

Те са там за тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“. В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


Припомняме, че последната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево. Тогава те участваха в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Днес премиерът Бойко Борисов и президентът Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят развитието на двустранните отношения въз основа на общоприетите принципи на добросъседството, равнопоставеност и взаимна изгода.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор. Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество.

В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази стратегическата си роля на газовата карта на Европа.

Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

По-рано премиерът Бойко Борисов проведе двустранна среща и със сръбския президент Александър Вучич.
 

Двамата коментираха предстоящото откриване на първата линия от "Турски поток".

Борисов заяви у нас, че  му казваме "Балкански поток", а Вучич добави, че и в Сърбия ще се нарича така. 

"Това са нашите разпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има. Ние ще се обменяме газ и правим така, че в следващите 20-30 години да има диверсификация", сподели Борисов.

Борисов обясни на Вучич как протича строителството на АМ "Европа".  Първият лот от магистралата ще е готов до лятото.

Припомняме ви, че АМ "Европа" трябва да свърже България и Сърбия.