"Правителството ще гласува 200 000 лева хуманитарна помощ за Албания, съболезнования за жертвите на земетресението. Подготвили сме и пакети при необходимост, екипи за разчистване. Не бива да ги оставяме сами и затова гласуваме тези средства и имаме готовност с жива сила и техника.

Още вчера наши министри и аз говорихме с колегите от Албания и им казахме, че при нужда ще им изпратим всичко, което им е необходимо.

Това е голяма трагедия. Не бива да ги оставяме сами", това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на Министерския съвет по повод силното земетресение, което вчера удари Албания.

"Здравният министър Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Малден Младенов ми докладваха за случилото се в "Пирогов". Разследването тече. Дано не се окаже, че са пушили в стаята", отсече премиерът по повод трагедията в лечебното заведение.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес се появи версия, според която трагедията в "Пирогов" е започнала именно от незагасен фас.

"Нека минат експертизите и да изчакаме малко. Голямо благодаря на персонала, на службите, на всички. Добре, че са живи обгазените хора. Леко са обгазени, но са живи. Добре, че не стана голяма трагедия", допълни Борисов.

"Това наистина е много неприятен инцидент. Моите съболезнования към близките на починалите мъжe, но и голямо благодаря, на всички, които оказаха мигновенна реакция", каза пък здравният министър Кирил Ананиев.

"Състоянието на кислородните апарати: работят нормално, причината не е в тях, това е мое мнение, има процесуално-следствени действия, които ще докажат това.

Пожарът възниква в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Единият от пациентите е бил с тежка кислородна недостатъчност и се е налагало да бъде лекуван с по-голям обем кислород.

Другият човек е бил доведен вечерта в лечебното заседание, като не искам да коментирам какво му е било състоянието.

Били са под заплаха за живота още 80 души. Ако не е била адекватната реакция, е било могло да бъде много по-зле", добави министърът.

Ананиев припомни, че има хипотеза, че е била запалена цигара, но добави, че причините за взрива продължават да се уточняват.

По думите му в момента болницата работи нормално, не се връщат пациенти, но има малки затруднения в противошоковата зала.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес министрите дадоха извънреден брифинг пред "Пирогов" по повод трагедията.

"Искам да помълчим малко в памет на Стефан Данаилов. Беше ми добър приятел. Голям актьор, голям мъж, добър човек.

Това е голяма загуба за българите, защото той наистина бе обичан човек", призова пък след това премиерът Борисов.

Веднага след това той и министрите станаха на крака и запазиха минута мълчание в памет на Ламбо.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ написа силни думи за покойния актьор.

"Благодаря Ви!", каза премиерът.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!