Премиерът Бойко Борисов отново е на проверка. Той посети ремонтираната и санирана професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог, където му благодариха, че освен новите сгради, автомобили и техника, има и безплатен интернет. 

С него е образователният министър Красимир Вълчев и кметът на града Красимир Герчев.

"Направихме много за учителите и образованието, защото това е много важно за всяка нация. Увеличихме затова и в пъти учителските заплати и средства за образование никога не сме пестили", уточни премиерът Борисов.

Близо 1 млрд. сме дали за образователна инфраструктура този мандат.  Още 1,4 млрд. лв. дадохме за учителските заплати, за да станат двойни. 2,4 млрд. сме дали в този мандат за наука и образование. Да си знаят какви са фактите тези, които приказват", отсече Борисов. 

В училището Борисов се запозна и с новата 3Д-лаборатория. 

Премиерът съобщи в аванс, че с щаба за борба с коронавируса обмислят поетапно отваряне на училищата по схема за различни класове след 31 януари, ако пандемията продължи да е на тези нива. 

"Ако така управляваме пандемията, възнамеряваме на 31-ви да пуснем големите ученици в училищата", каза той. 

Кметът Герчев заяви, че благодарение на мерките за икономиката, са запазени хиляди работни места, а Борисов уточни, че са над 300 000 подпомогнатите работници. 

"Благодарение на мерките, тук ние живеем много добре. Във Франция след 18 часа не може да се излиза, в Белгия - след 20 ч. А тук си върви и бизнеса, и туризма, ето на Банско си върви сезонът", уточни на място и евродепутатът Андрей Новаков, който бе също на място.

Той бе категоричен, че най-добрия баланс между икономика и здраве в мерките е постигнало българското правителство. "Аз виждам в Европа какво е, там съм на терен и само тук така работи икономиката", заяви евродепутатът Андрей Новаков. 

Борисов съобщи, че благодарение на мерките на правителството 60/40 и 80/20 са били запазени 300 000 работни места. 

Тарикатите, които лъжат държавата за К-19, лъжат само себе си, защото после се разболяват, каза Борисов, имайки вероятно предвид нелегалните партита, които бяха разбити вчера в Пловдив. 

"Мерките в държавата обаче дават резултат. Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи сравнително невероятно либерален начин.

Нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас. Те са с пълен локдаун и успокояващото им е, че евентуално на 27 януари може някои, ама кои ще видят мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. Ние сме приели друга тактика с Щаба.

През това време правим училища, детски градини, строим, хората работят. Сега, ако е живот и здраве, 31 да ги пуснем да учат и големите - много добре", допълни министър-председателят.

Много е лесно да се излезе на улицата и да се вика, но е трудно да се покаже какво имат зад себе си, коментира Борисов нападките срещу правителството, каза още премиерът. 


 

Борисов се срещна и с други учители в района - в Добринище, които казаха, че са благодарни за двойното увеличение. "Имаме си всичко - саниране, топло ни е, дограма, компютри, технически зали. Имаме и тенис на корт и спортни съоръжение", казаха преподавателите в друго местно училище.

"Това ни е любимият министър", отсякоха те, поздравявайки Красимир Вълчев. На място в двора пък Борисов се зарадва, че има деца, които играят на открито. 

"Ние сме планински чеда, не ни плаши студа", каза учителка и уточни, че съоръженията се ползват от учениците на открито в пандемията, за да останат здрави и да спортуват. 



Борисов посети и черквата  „Св. Св. Петър и Павел“ в Добринище. Бе съобщено, че тя се реставрира с проект за 700 000 лева. 

Премиерът съобщи също, че пари са отделени и за местния техникум по механика и електротехника и там скоро ремонтът ще започне. 

След това премиерът инспектира как протичат реставрационните работи вътре в самата черква. 


Не затворихме, черквите, манастирите, джамиите, но свещениците така служеха, че хората да имат вяра. Ние сме единствените, които не си затворихме храмовете. Само с вяра можем да се преборим с всичко и затова бяхме единствените, които не забранихме никакви служби, подчерта Борисов.