След приемането на България в чакалнята на еврозоната и в европейския банков съюз, имаме също повод за радост. За българските експерти това е най-ценното нещо за спазване на правилата на ядрената енергетика. Това обяви премиерът Бойко Борисов на онлайн церемония по случай присъединяването на страната към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР).

Борисов благодари за получената възможност. "Ние ставаме 34-я член на Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество. Това е междуправителствена агенция за сътрудничество между страни, които търсят по-високи постижения в технологиите, науката, околната среда и др.", каза премиерът.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България е готова да споделя своя опит в областта на ядрената енергия.

"Безспорно това е една много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в България, но от друга страна е и едно безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите стандарти за сигурност и безопасност", каза ресорният министър. По думите й ядрената енергетика има особено значение у нас, тъй като тя е основен гарант за постигане на енергийната сигурност на страната. "Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз (ЕС) за нас са невъзможни без използването на ядрена енергия", допълни Петкова.

От Агенцията за ядрена енергия поздравиха България за членството. "Членството на България в агенцията е в полза на всички страни. Днес е много важен ден не само за България, но и за ОСИР – това е плод на нашите усилия да направим организацията по-глобална и приобщаваща", коментираха представители на ведомството. По време на конференцията стана ясно още, че България получава около една трета от електричеството си от ядрена енергия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!