Премиерът Бойко Борисов инспектира газовия конектор с Гърция. Работата не е спряла, в срок сме. Строим на гръцка и българска територия. Много им е тъжно на опозицията. Ако не бяхме ние нито един поток нямаше да стане, заяви премиерът. 

Мачът е на територията на България. Имаме социалистическо съревнование между Балкански поток и конектора с Гърция. Този проект никога нямаше да стане, ако не бяхме ние. Много ѝ е мъчно на опозицията. Само благодарение на нашата воля. Нито единия поток нямаше да стане, нито този. А сега и двете тръби са приоритети на ЕС. 

По този начин ще елиминираме всякакви зависимости от един единствен доставчик. Най-важното е, че сме спазили всичките процедури и нямаме никакви забележки от Европа, подета Петкова. 

Пет вида газ могат да дойдат тук, подчерта премиерът. 

Сега медийни издатели, комисионери, трима комисионери имаше от България до Русия. Сега имаме 42% по ниска цена на газа. Как няма издателите да ме плуят. Това ще остане в историята. Това се дължи на нашата искреност със Запада и Изтока. Путин, Ердоган в Турция, Доналд Тръмп, Урсула фон дер Лайн в Брюксел, каза Борисов. 

Вече може да кажем, че се работи на пълна мощност, при това в условията на пандемия, добави премиерът. 

Пред журналисти Борисов каза, че с много усилия в момента имаме най-доброто разположение в газовата сфера в региона. В момента се съревноваваме, от Гърция, Турция, Русия, кой по-бързо да построи тръбопровода и при нас да дойде газ. 

"По време на коронавируса ни сполетя беда, но тя сега ни сполетя - със страшна сила, каквато не сме имали преди, но ние се справихме. В България най-гадното нещо е да се справиш. За опозицията това е голяма мъка. Просто пощуряват. Когато в Китай пандемията тръгна, когато в Италия умираха по стотици на ден.

Просто ме карат да говоря нескромно. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, като Борис Джонсън, щяха да измрат хората, с хиляди, десетки хиляди заразени", каза Борисов.

Успяхме бързо, на време да ограничим клъстърите, да тестваме. Представете си в тези условия как успяхме да организираме облекла, очила. До този момент се справихме успешно. Сега поетапно, много внимателно с щаба, успяваме да пуснем онези места, които да връщат хората на работа, хем да спазваме условията за безопасност. 

Надявам се следващата седмица да отворим детските градини. Това е единственото место, за което се знае, че със сигурност повишава заразяването. Рискът обаче си заслужава, за да могат работещите майки и бащи да има къде да си оставят децата. 

По думите на Борисов, основната цел на държавната петролна компания е да не се позволи да се злоупотребява с цените на горивата. По думите му, той не е отправял ултиматими и не приема опасенията на "Лукойл", че може да спре работа, защото, ако компанията напусне пазара, друга ще дойде на нейно място. 

"Целта ни е да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, посочи Борисов и допълни, че в понеделник ще бъде готов проектозаконът за създаването на държавна петролна компания. 

Борисов посочи, че дъмпингът и сивата икономика ще останат в миналото при създаването на държавна петролна компания. „Цената на петрола е толкова ниска, че всеки иска да си продаде стоката. Ние не го правим срещу никога, искаме да имаме до 100 бензиностанции в областните градове, за да може при криза да се осигурят стабилни цени на горивата за населението“, допълни той. 

Важно! Създават държавни бензиностанции у нас, които ще свалят цените на горивата

"По време на война и криза се оказва, че за всяко нещо всеки търси държавата. И благодаря на всички, които помогнаха и имаше дарения. Сега с тази държавна компания за горивата, ще имаме възможност да сме независими и при такава криза, никой да не може да ни постави на колене. Това е добре и за хората, да има още един играч", каза премиерът за създаване на държавни бензиностанции.

"Искаме да има бензиностанции в областните градове, където да има при криза осигурено количество горива и то на други цени, да се защитава населението и да не се оставяме в зависимост", каза Борисов. 


Той коментира и акциите на "Левски".

"Насила може да вземеш, но насила не може да дадеш. Това беше подигравка и е ясна целта. Няма да прехвърлям нищо. Никой не ме е питал. Тези акции не са на мое име. Не знам кой какво е подписвал някъде и не съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува какво е направено. Ако така казва законът, това е направено умишлено. Почитателите на Левски да търсят този, който го е направил. Няма да ме вкарат в тази игра. Ами то всяка фирма в ликвидация утре може да си джироса на мое име. Няма да участвам в това", категоричен бе Борисов. 

Премиерът заяви, че повече няма да коментира. "Божков не ме касае. Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен. Когато неговите съдружници изнесоха тези сигнали, видяхте че органите си действат. Мен повече по никакъв начин не ме касае", отсече Борисов. 

По повод намаляване на ДДС той каза, че се съобразява с бизнеса и помощта за него по време на кризата. "ДДС на храните не се свали, защото там няма спад, а напротив има повишение в оборотите. А на ресторантьорите и хотелите им забранихме да работят и те са пострадали", каза премиерът. 

Аз знам от дядо ми: "Насила можеш да вземеш от човека, насила на никого не можеш да дадеш". Така коментира Борисов джиросаните му от Васил Божков акции на "Левски".

Не са на мое име акциите, нищо не съм подписвал. Не е в мен пакетът с акциите, а е в Сашо Диков, който го разнася из София, категоричен беше премиерът. Божков не ме касае. Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен.

За есемесите между Васил Божков и Влади Горанов  премиерът каза, че е нормално да е имало кореспонденция и тя не е повод за притеснение, защото тогава не е имало подобни обвинения срещу Божков.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!