"Позицията ми като личност и като лидер на партия ГЕРБ винаги е била позиция на уважение към българската нация в нейното единство – българи, роми, турци и други. И това отношение е взаимно. Това доказва и поканата ми да осъществя това пътуване, покана, която дойде от двама българомохамедани в Чикаго – Хамит Русев и Шефкет Чападжиев". Това се казва в специално изявление на лидера на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов.
Неговата реч в Чикаго пред българи, живеещи в САЩ, предизвика бурни реакции у нас заради думите му, че проблемът на България е "лошият човешки материал". "Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията. Викат си: "Едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход направихме. Па имаше един Пешо - ехей какъв хубав беше..." Все едно, че ще се върне младостта. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев", казал още той.

"Не мога да си затворя очите обаче пред факта, че в България има партии и лидери, които провеждат политика на съзнателно дистанциране на тези групи от общите процеси в страната – чрез икономически, финансов и политически натиск. Тези хора, които живеят в окаяно състояние са ресурс на партии, които не могат да стигнат до властта с честни средства. Има и партия, която по този начин държи в зависимост и българските пенсионери, като експлоатира техните младежки емоции и финансови трудности. Според мен проблемът не е в качеството на хората, които живеят в страната, а в качествата на българската политическата класа в момента. Това, че определението е вярно, показва и реакцията днес. Българските политици са способни да загърбят истината в името на конюнктурни и съмнителни политически дивиденти", посочва още Борисов. 

"Затова последователно поддържам тезата, че в управлението на страната трябва да се привличат хора, които имат международен опит и които са изградени и вече работят по професионални европейски стандарти. Затова, казвам, че ще привличам и търся българи в чужбина за участие в управлението, а не че ще търси ново население за страната. Тази позиция е последователна и се реализира и изразява при всяко едно от пътуванията ми в чужбина. Това е политика не само на търсене на нови управленски кадри. Това е политика за интегриране на българската нация. Тя кореспондира и с отношението към Македония. Една страна, която е не просто близо до нас, но в която живеят етнически българи. За тях ние като държава не правим нищо, а икономическото сътрудничество би могло да помогне на българите и от едната, и от другата страна на границата ни. Разбирането на метафорите и образния стил е въпрос на интелигентност и по-широко мислене", изтъква Борисов.

Според него реакцията на политическите партии са неадекватни и са отзвук на изопачени медийни публикации, а не на факти. "Те могат да бъдат открити в точния текст на разговора ми и в записа от срещата ми с над 500 българи. Разговорът премина в неформален и стил, при ясно разбиране между участниците. В такава ситуация сухите политически декларации звучат неестествено и създават дистанции. Политиците, които не се придържат към фактите и не се интересуват от тях са или подведени или търсят ползи от съзнателно преиначаване на чужди фрази. Това не се случва за първи път и показва съзнателното търсене на дискредитирането ми и на ГЕРБ. Този случай показва ясно кампания за дискредитирането ми именно в Чикаго, където живеят най-много български емигранти, място, където днешните български политици не могат да стигнат и дори да бъдат поканени", посочва още неформалният лидер на ГЕРБ.  /БЛИЦ