ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе с върховенството на закона, правата на жените, децата и свободите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на третата среща на върха ЕС – Арабски свят в Атина, предаде „Фокус“.

„С цялото си уважение към всички, които сте тук, позволете ми да благодаря на организаторите на това събитие. С Алексис и Никос сме от хората, които държим за единството и силата на ЕС. Именно като такива сме и много по-подходящи, силни като партньори и на Арабския свят. ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе с върховенството на закона, правата на жените, децата, свободите. Не е само инфраструктура, газ и петрол, на първо място са и ценностите, които трябва да защитим, за да работим и по-спокойно в следващите години“, заяви Борисов и уточни, че по време на Българското председателство преди няколко месеца темата „Западни Балкани“ е била сложена в дневния ред.

„Софийската декларация даде перспективи, но тук виждам огромни възможности между Балканите като цяло, разбира се двустранните отношения на всяка една от нашите страни с Арабския свят са важни. Именно затова провеждаме регулярни срещи, за да обединяваме усилията си на всичките народи на Балканите, да бъдем конкурентоспособни. Вие имате газ и нефт. Надявам се до края на годината да финализираме интерконкетора за втечнен газ с Гърция. С колегата Ципрас след два дни ще дискутираме тази тема в България за нашето участие в рамките на тези 25% в самия интерконектор“, каза още Бойко Борисов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!