Ние няма да подкрепим втори мандат. Решение на всички парламентарни групи е какво да направят оттук нататък.

Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му, третият мандат е нещо имагинерно, защото това е отговорност на президента.

„На кой ще го даде – никой не знае“, добави той.

„Освен това ще имаме възможност в 13 ч. да слушаме внимателно изказванията на парламентарните групи и мотивите, с които не искат да подкрепят правителството. И може би със същите мотиви ще откажем подкрепа и за тях", заяви Борисов. 

"Има време да го обмислят колегите от всички партии, да направят своите заключения и да не тласнем страната към нови, нови и нови избори. Вторачени в краката си, образни казано, като държава… Взимам пример от изказване на президента Радев от Гърция, че в последните години всички инфраструктурни проекти са загубени.

В същото време това, с което най-много се гордеехме – диверсификацията, се оказва, че не е вярно. Не само петролът, но и руският газ изцяло, с изключение на този 1 млрд. от Азербайджан, си тече“, посочи Борисов.

По думите му, това, че сме диверсифицирани, е пълна лъжа.

„В същото време на 1 януари тази година трябваше да започне да работи терминалът за втечнен газ, в Александруполис, където българската държава е акционер. Изплащаме главница, лихви. Към днешна дата той изобщо не работи. Наводниха му умишлено тръбите. Ако не е умишлено, е от некадърност, за да тече изцяло руски газ. Не виждам в следващите месеци как ще го поправят. България губи като акционер стотици хиляди на ден“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Според него, единственото печелившо нещо в България е „Балкански поток“.

„Аз съм убеден, че правителството няма да мине. Ще изтърпим обидите, ще изтърпим всичко, което ще изговорят днес колегите. Длъжни сме пред нашите избиратели, пред които ще се явим и ще настояваме да гласуват повече, за да не се получава подобно нещо“, заяви Борисов.

„Може би не забелязвате странната симбиоза в залата – как в един глас „Възраждане“, ПП-ДБ, действат заедно. Сега като гледам колегите от ПП-ДБ, като гледам страхотните успехи, в кавички, в енергеетиката, мисля, че това са доста планирани неща“, подчерта той.

На въпрос дали е разговарял с Делян Пеевски, той отговори: „Не съм разговарял. И аз рачитам на всички държавници. Отдега казвам, че ние като ГЕРБ сме заявили, че втори мандат няма да подкрепим. Така че всеки да може да си направи избора. Ние поемаме отговорност, но с всичко това, което виждам в залата - идеологиите вяече ги няма, всичко е възможно само в някакъв личен интерес“.

Той заяви, че не вижда врата към третия мандат.

„Ше наблюдавам какво ще се говори в зала. Тези, които ни нападнат, ще разчитат, ако им се получи третият мандат, да ги подкрепим. Аз вече виждам мнозинство между ПП и „Възраждане“, може да стане нещо съвсем различно“, коментира той.

Борисов потвърди, че отиваме към избори.

„Днес тези, които вдигнат ръка срещу правителството, ще трябва да ни обяснят какво ново ще ни донесат (изборите – бел.ред.). Ние изпълняваме днес нашия ангажимент. Всички наши приятели евроатлантически подкрепят и казват, че това са много добри хора, с които могат да работят много добре. И това е казано и на нашите братски, сестрински и всякакви други партии“, категоричен беше той.

"Винаги съм отговарял за ГЕРБ. А ние категорично победихме и сме длъжни да предложим правителство. Време е за държавници, листопадите в другите партии не ни касаят", каза още Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!