Предстои ни много трудна година на всички населени места. Изобщо не сме минали най-трудното. Не трябва да се допусне това, което стана в градовете и общините това, което направиха с държавата. Това предупреди в Монтана лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти в Монтана.

Настояваме от Руската Федерация да спрат да изнудват и заплашват нашия гражданин Христо Грозев. Това обяви още Борисов. 

"Той е автор, дори ме беше поканил на премиерата за филма за Навални. Изключителен разследващ журналист. Наш приятел. Да бъде предупреден руския посланик да се спрат с този шантаж. Ние чрез нашите европейски депутати сме информирали още днес за това, което върви като заплаха.

Защото станах много случаите, в които депресирани висшестоящи бизнесмени в Русия загинаха по все такива едни много странни обстоятелства, със самоубийства. Както вчера един от най-големите им бизнесмени в Делхи. Бил депресиран и скочил през прозореца на хотела. Като партия ние подкрепяме Христо Грозев", коментира той. 

"Искам да ви кажа какво направиха депутатите. Те се справиха тази седмица и последния месец с много предизвикателства. Само когато ГЕРБ лидира процеса в парламента, имаме 16 закона, 8 ратификации, на първо четене 26 закона приети. За същото време предишното НС с ясно мнозинство на ДБ,ПП БСП и ИТН бяха приети 3 закона и четири верификации. Пречеше им международното положение, климатичните промени, метеори, комети и най-вече младежите на ГЕРБ.

Свършиха добра работа. В същото време правят впечатление огромните евроаталантчиески мнозинства. Всяко гласуване между 158 и 175 гласа, като се има предвид, че има болни и командировани. Това са огромни мнозинства. Плашеха ни, че помощта за Украйна ще ни въвлече във война. Не, целия демократичен свят помага. Даже много късно се включихме заради колебанията на предишното правителство. Еврозоната, диверсификацията на ядреното гориво, Шенген, Северна Македония, огромни мнозинства", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Вторият мандат няма да бъде изпълнен, защото последните дни ПП изпаднаха в изолация с бруталните си необлислени предложения. За радост системните партии, ДБ, БСП, ние със СДС, ДПС, приемаха или спираха популистки закони. Много добри мнозинства. Прави ме оптимист, че третият мандат, при правилен избор на президента, особено ако е посока "Да България", има голям шанс за съставяне на правителство на базата на тези мнозинства. Ако се направи едно програмно правителство, подобно на това , което ние предложихме с професор Габровски, мисля, че има шанс.

Дори в петък за ИТ сектора успяхме да свършим нещо изключително важно - промените в закона за трудовата миграция и мобилност, компаниите с добавена стойност, да имат по бърз достъп до високо квалифицирани кадри от трети страни. В петък вечерта преди Коледа нашите депутати го лидираха и бе прието в парламента на първо четене.

Това бе важно, защото ни даде възможност да оберем висококвалифицираните работници от мигрантите, не само за ИТ сектора, но и за другите професии. Може да го направим още по-добър между първи и второ четене. Отхвърлиха увеличаване на максималния осигуротелен доход за ИТ сектора.

Смятаме, че този който учи, който дава голяма добавена стойност, трябва да е богат човек. Тези сектори и професии ще бъдат подкрепяни от нас. Не случайно с 300 милиона за образование повече, сега продължаваме увеличаването на учителските заплати.

Нещо повече, специалния прием по информатика е над 3000 ученика, за да подкрепим ИТ сектора. Вече всеки бизнес се нуждае от тези хора, да ги запазим в България, да привлечем отвън такива", подчерта той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук