Надеждата са честни избори за всички български граждани. Всички знаем, че една от задачите на служебното правителство е тази, за да може всеки глас на българския избирател да бъде отчетен, както е подаден вотът, а не така, както някой иска да го манипулира. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той изрази съжаление, че и на предходните избори, и преди това има констатирани случаи на купуване на гласове. „За това уродливо явление МВР няма вина. Ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на партии, това са инцидентни случаи.

Една част от кадровите промени, които бяха извършени, се дължат и на тези причини”, заяви той.  

В анализа, който Антикорупционният фонд предостави, е посочено ясно и точно с цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място се сочи Бургас, след това са Кърджали, Благоевград, Стара Загора.

Преди предходните избори в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Аз съм забелязал, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии.

В една служба от МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на ПП ГЕРБ. Една професионална лексика, терминология, се установи там. Те не са използвали думите ГЕРБ, ДПС, Б.Б.

Аз лично се съмнявам дали подобна служба би работила коректно по закон срещу политическите престъпления, свързани с изборите”, коментира още Рашков без да изнесе конкретни доказателства, подкрепящи съмненията му.

„Предприели сме всички организационни мерки, които в голяма степен да гарантират, че ще успеем да проведем честни избори.

„Процесът с кадрите на високите нива в министерството в общи линии е приключен. Извършени са необходимите промени. Чистка не е извършвана.

В момента подобно прочистване, за каквото някой иска да лансира, място няма и не е извършвано. На едната ръка на пръстите се броят освободените, единият от тях е главният секретар. Това, което миналата година се случи под колоните на МС, не можеше да има друга последица освен освобождаването му”, подчерта той.

Всички други са запазени с изключение на доброволно напусналите”, уточни Рашков.
 
„За няколко седмици установихме, че оперативната чувствителност на някои наши служби към изключително важни проблеми, те са останали безмълвни. Министър Кацаров например ми изпрати голяма папка с материали за трансплантации в Правителствена болница, касаещи груби нарушения", каза още служебният МВР шеф.