Добре се чувствам, тъй като съм убеден в това, което правя, нямам колебания. Да съм независим депутат звучи добре, нямам намерение да водя разговори с партии, нито съм водил такива. Това заяви независимият депутат Явор Божанков, който беше изключен от БСП.

"По един или друг начин ще работя за България - дали в частния и неправителствения сектор или в политиката, няма значение. Не съм планирал нищо, просто позицията ми е различна за Изборния кодекс и войната в Украйна. Всички знаят какви са проблемите с мнозинството в НС, но никой не говори за тях. От БСП винаги съм бил гражданска квота, имам по-различно мнение по ключови въпроси. Не се сърдя, че ме изключиха, но няма да направя компромис с позицията си, това не са лични отношения", подчерта той.

И допълни, че ветото на промените в ИК трябва да бъде подкрепено, иначе доверието в изборната система ще бъде взривено и следващият парламент ще е нелегитимен.

"При местен вот където се гласува с три хартиени бюлетини, ще имаме и още три от машини. Накрая тези 6 бюлетини се сумират от СИК и се смятат, записани на хартия. Тук могат да се допуснат брутални нарушения. Това ще е усложнява на изборния процес. ГЕРБ, ДПС и БСП ще загубят от промените в ИК", смята Божанков.

Той опроверга твърденията на Михаил Миков, че е бил част от ДСБ.

"Снимката ми е отпреди 7 години, на нея съм на среща за съдебната реформа като председател на браншова организация", обясни той.