Обрат настъпи в обсъждането на промените за съкратеното производство в Наказателния кодекс. Прокуратурата обяви, че е за премахването му при убийства и тежки телесни повреди.
 
След като първоначално управляващите и опозицията имаха различни виждания по въпроса, в крайна сметка текстовете минаха единодушно и на правна комисия
 
Как се стигна до това единодушие пред bTV коментираха депутатите Крум Зарков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ.
 
„Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда”, заяви Ципов.
 
Съкратеното производство е било прието през 2006 г., по европейска препоръка, за да се облекчи съдебния процес, припомни Ципов и каза, че предложението на ГЕРБ сега е било вместо с една трета при самопризнания на подсъдимия присъдата му да се намаля с една пета.
 
От БСП считат, че съкратеното производство е добре за бързината на процеса, но „до един момент” и от 2009 г. имат позиция, която не са променяли, отбеляза Крум Зарков.
 
„Всички се обединиха около нашата позиция”, смята Зарков, който отбеляза, че според БСП е най-важно „да няма автоматично намаляване на присъдите с една трета”.
 
Предложените от ГЕРБ промени са много сложни, смята депутатът от левицата.
 
При отпадане на съкратеното производства съществува реалната опасност делата отново да се точат по 10-12 години и да няма ясен резултат, заяви Ципов, затова трябва да се „подходи много внимателно”, още повече че близките на жертвите очакват справедливост.
 
„Трябва ни нова концепция за наказателната политика”, заяви Зарков, според когото в момента се действа постфактум и мерките се измислят след големите престъпления, а не превантивно.
 
Министерство на правосъдието прави стъпки в тази посока за изграждането на такава концепция, каза Ципов.