БСП поиска оставката на министър Банов

Това стана ясно от декларация на партията

От БСП се присъдиениха към искането на оставката на министъра на културата Боил Банов.

„Присъединяваме се към искането за оставката на Боил Банов - явно БНР му пречи“, каза Александър Симов в декларация, като повод за думите му стана решението на генералния директор на БНР Андон Балтаков да напусне поста си.

Вчера той аргументира решението си с това, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон. Шефът на БНР твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона, и поиска оставката на министър Банов.

"За втори път в рамките на две години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерство на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи", отсече Симов.

Според него промените в закона са направени на тъмно и никой не е разбрал кой е автор на предложенията и какво се цели с тях.