БСП предлага да се въведе смесената избирателна система за предстоящите избори за народни представители догодина. С въвеждането на мажоритарния елемент ще мотивираме хората да гласуват, смята депутатът от левицата Мая Манолова.
Броят на избирателните райони остава непроменен - 31. Всяка партия ще може да издига по една партийна листа и един мажоритарен кандидат във всеки избирателен район. Запазва се 4% бариера за влизане в парламента, а при мажоритарния избор печели този, който е събрал най-много гласове. Ще се гласува с две интегрални бюлетини - едната за партийната листа, другата за мажоритарните кандидати.
БСП смята да предложи въвеждането на активната регистрация, т.е. 30 дни преди изборния ден хората ще се регистрират за участие в изборите. Тези, които не успеят да го направят, ще могат да гласуват по постоянен адрес в личната карта. 
БСП предлага още да се създадат избирателни секции за хората, които имат здравословни проблеми, заради които не могат да стигнат до урните.
Според Мая Манолова предложенията на НДСВ за въвеждане на задължителното гласуване и изборите да се провеждат в работен ден не могат да бъдат приети, тъй като са необходими промени в Конституцията, за което нямало време за изборите догодина.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ