БСП ще внесе предложение партийната субсидия да стане 8 лв. на глас вместо досегашния 1 лв.


Като причина за това депутатът от левицата Александър Симов посочи поведението на финансовия министър Владислав Горанов към журналистиката от БСТВ Нора Стоичкова.

Според него Горанов е отправил пряка заплаха към репортерката, като е заявил, че ще спре субсидиите за партията и тя ще остане без работа.

„Това ясно показва как се държи власт та към свободното слово. Това е целенасочено поведение на ГЕРБ към свободните журналисти, тъй като не е изолиран случай“, подчерта Симов. Той определи отношението на Горанов към Стоичкова като отношение на комендант на концлагер към хората в лагера.

„Виждаме ясна демонстрация на политическа арогантност, която не познава крайност“, заяви депутатът и подчерта, че такова отношение не бива да се търпи.

Според Симов намаляването на субсидията на партиите на 1 лв. е било само с една единствена цел – опозицията да бъде поставена на колене и да бъде обезкостена, а свободното слово и всички свободни журналисти да бъдат поставени в ъгъла.

Припомняме, че през юли парламентът окончателно намали парите за партиите от 11 лв. на 1 лв. за получен глас по искане на премиера Бойко Борисов.

Тогава стана ясно, че ГЕРБ трябва да възстанови в хазната над 5,6 млн. лв., БСП - около 4,3 млн. лв., а ДПС - 1,2 млн. лв. Левицата обаче все още не е върнала надвзетите средства, тъй като обяви, че няма налични, защото ги е изпозлвала за финансиране на БСТВ. Надвзетите пари ще бъдат върнати от следващите субсидии. 

Темата за партийните субсидии бе извадена на дневен ред от Слави Трифонов, който разкри, че партиите са получили повече от полагащите им се средства от бюджета - вместо по 11 лева на глас, са им били изплащани по 13,25 лева.