БСП иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Социалистите са събрали вече 70 подписа при нужни 24. Искането трябва да бъде гласувано и в пленарната зала.

„Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание, като изрично подчертавам, че предложението включва докладът да бъде разгледан в зала“, обясни депутатът Антон Кутев.

Според него целта на тази процедура е да се изясни какви точно са правомощията на ръководителя на държавното обвинение, както и да стартира обществен дебат за това какви всъщност трябва да бъдат.

„Конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как?

Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?“, каза още Кутев.

От БСП се надяват докладът да постави началото на поредица от действия, които да поставят на политическо и публично обсъждане правомощията на прокуратурата и взаимодействията и с действащото законодателство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
.