Три районни организации на социалистите в Пловдив имат нови председатели, а в останалите три района досегашните лидери са преизбрани. Това показва обобщената справка от отчетно-изборните конференции на районните съвети в Пловдив, които приключиха през уикенда.
Преподавателят от Технически университет – филиал Пловдив, доц. Димитър Станков заменя доц. Георги Йорданов в район „Западен“. Йорданов е изпълнителен директор на втората по големина болница в Южна България – МБАЛ „Пловдив“. Преди няколко дни неизвестни лица запалиха вратата на дома му и доц. Йорданов тогава заяви, че палежът не е свързан с работата му като шеф на здравното заведение. За председател на партийната организация в район „Северен“ е избран офицерът от запаса Петър Копарански. Той заменя икономиста Делко Терзийски, който преди няколко месеца оглави регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите. Третото ново лице е Атанас Петков. 27-годишният социалист бе издигнат от 14 организации в район „Тракия“ и на конференцията безапелационно спечели подкрепата на съпартийците си. В останалите три района - „Централен“, „Южен“ и „Източен“, председателите са преизбрани. Това съответно са Димитрина Вакрилова, Живка Изворлиева и Севдалина Петрова
Общинската конференция на БСП – Пловдив е насрочена за 8 ноември, събота. За градски председател засега има осем номинации. Издигнати са досегашният лидер Захари Георгиев, областният управител Тодор Петков, шефовете на двете най-големи болници в града – УМБАЛ „Св.Георги“ и МБАЛ „Пловдив“ доц. Илия Баташки и доц. Георги Йорданов. Сред претендентите са също Костадин Арнаудов, който е основния опозиционер на Захари Георгиев, депутатката Атанаска Тенева и председателят на групата на червените съветници в ОбС – Пловдив Николай Радев. Социалистите прогнозират, че битката за лидерския пост ще е между Захари Георгиев, Илия Баташки и Тодор Петков. Тримата са олицетворение на трите властови центъра в левицата - Георгиев е подкрепян от сегашния министър-председател Сергей Станишев, зад Баташки стои лобито на бившия премиер Жан Виденов, а Тодор Петков е „човек на президента“.
Димана Тодорова, БЛИЦ