Размяна на реплики между ГЕРБ и ДПС в парламента предизвика декларация на управляващите по повод 30 години демокрация. Интервюто на президента от вчера също предизвика отзвук.

Парламентарният ден започна с припомняне от Георги Марков на събитията, довели до демократичните промени в Европа и България. Той заяви, че БСП са имали 2 шанса да управляват през 90-те, но по думите му се е стигнало до 2 национални катастрофи. И запита: защо в интервюто си от вчера президентът не е коментирал тези 2 катастрофи, а е предрекъл залез на ГЕРБ.

"Вчера българският държавен глава, уважаемият президент Радев, се появи в нарочно интервю по телевизия бТВ. Лично аз очаквах като човек, който е бил конституционен съдия от президентската квота, че той поне ще изрази съжаление за тези две национални катастрофи, за този фалстарт на българския преход, за убитите надежди, че 90-те години ще има реформи.

Вместо това уважаваният държавен глава предрече и е видял залез на ГЕРБ. Сега да кажем от името на ПГ на ГЕРБ, че политическите залези и изгреви ги определя гласът народен и Божи", посочи Марков.

"Залезите и изгревите ги определя гласът народен и Божи. Той реши на местните избори да няма залез на ГЕРБ в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, Търговище, Монтана, Кюстендил. 5 милиона пожелаха да ги управляват кметове и местни парламенти от ГЕРБ", заяви Марков. 

"С окото на депутат от ВНС останах тук като някакво изкопаемо виждам бодра смяна. Толкова млади и кадърни гербери. Най-вече понеже не съм гербер - гебрерки. Който не вярва, да заповяда, включително и президента. Ще го заведа в Тетевен, за да види 22-годишната Преслава, млада кандидатка за общински съветник, женена за гвардеец с две деца. Ще го заведа в Ловеч, за да види какво значи областна управителка - Ваня Събчева", обясни още Марков.

"Говорейки за чл. 1 трябва да кажем, че днес 30 години по-късно той е невъзможен. Мандатоносителят ГЕРБ няма собствено парламентарно мнозинство, управлява с коалиция. Президентът е ярък представител на опозицията. Има Конституционен съд, оглавен от мой приятел и внук не на Стефан Савов, а на Борис Велчев. Няма лошо, това е демокрацията.

Даже бих казал - превиваме от демокрация. Никъде няма председател на ВКС, който да чете политически неолиберални тирамби. Хайде халал да са му и това постигнахме. Днес ние се покланяме от ГЕРБ на тези десетки хиляди, които свалиха чл. 1 и обещаваме на всички вас, че никога няма да допуснем да се повтори", подчерта още Марков.

От ДПС заявиха, че спомените отпреди 30 години не бива да бъдат с дупки.

"Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и българските мюсюлмани? Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани в битката срещу тоталитарния режим. Това го казвам с чест, с достойнство, аз православният християнин", каза Цонев.