БСП започна конгреса си още на старта със сблъсък на двата лагера в партията - феновете на сегашното ръководство застанаха зад Корнелия Нинова и настояха тя да си остане лидер, а опонентите й настояха за нови текстове в устава при предсрочно оттегляне на председателя на  партията, негов приемник да с избира от конгреса, а не чрез пряк вот от цялата партия.

Първо делегат от София поиска соцлидерката да оттегли оставката си с аргумента, че такова било желанието на мнозинството социалисти. "Опозицията блокира работата за изготвяне на нов правилник. Партията няма готовност да проведе този пряк избор", обвини делегатът от "Младост" Владимир Иванчев. Той посочи, че БСП няма още и електронен регистър. аз съм категорично против отново да си играем на иди ми, дойди ми, да се променя пак уставът. Стига толкова, това е волята на народа", провикна се делегатът.

Делегатите от Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на лидерката на БСП и поискаха да оттегли оставката си и втората точка от дневния ред на конгреса. Казанлъчани казаха "не", противопостави се на оставката представителката на местната партийна организация, която също декларира подкрепа на Нинова и заяви, че не е моментът партията да се хвърля в самоунищожение.

В реплика Велислава Дърева призова социалистите да не изнасят емоционални слова, лични обяснения и декларации, и привържениците на лидерката да се върнат към дневния ред. "

Според устава, който сме приели преди три години, конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател, разбирате ли този абсурд?! Той е и юридически, и политически. И в един хубав момент цялата партия ще падне в този капан на това, което седи в нашия устав. Ако някой иска да чете всички декларации - ама моля ви, няма нужда, отворете си "Епицентър", възкликна Дърева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!