Ченчев: Не учете децата в училище да си сменят пола!

Всеки е свободен да се определя, но след 18 години – законът, неслучайно е определил пълнолетие. Но не и пропаганда сред децата, категоричен бе народният представител от „БСП за България“ на дискусия в парламента

„Като православен християнин се гордея с Българската православна църква и нейната позиция. БСП инициирахме референдум, получихме подкрепа на родителски организации, на над 200 хиляди български граждани срещу въвеждане на джендър пропагандата в българските училища. Казвали сме го много пъти, ще го кажа и сега: Никой не е против това всеки да се определя както си иска, но след навършването на своето пълнолетие, което в България е 18 години. Но, не и в българското училище“.

Това заяви по време на дебат в парламентарна комисия народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев и добави:

„От подмятанията зад себе си разбрах, че призоваващите за толерантност българското общество всъщност са нетолерантни“, каза той, визирайки седналите зад него по време на дебата защитници на тезата ЛГБТИ пропагандата да влезе в българските училища.

Ченчев постави въпросите, които по думите му са основополагащи за това да не се допуска подобна намеса: „Кой, защо и кога решава българското дете, което е неукрепнало, например, дете на 12 години, точно когато започва да се развива, в пубертета, да реши да си смени пола, било хормонално или оперативно? И ако на 18 години реши друго, когато процесът вече е станал необратим – какво прави? Кой решава това?

С чие право и откъде му е дадено? Кой и защо решава, когато имаме еднополов брак, между другото, непризнат от ВКС в България през 2023 – кой и защо решава дете, пеленаче да се даде и расте в такава среда, когато то не може да си даде мнението?“, реагира народният представител от „БСП за България“.

Иван Ченчев даде пример: „На 20 март 2024 г. Англия забрани промяната на пола до 16-годишна възраст. Ето, има демократично развито общество – пък налага такива забрани“.

„Дали сме модерно общество – модерно сме, щом обсъждаме тези неща тук в Народното събрание, щом всички заинтересовани страни имаха възможност да се изкажат. Ясно е, че винаги ще има „за“ и „против“. Ясно е какво е традиционно и какво е нетрадиционно, ясно е за голяма част от българското общество. Който е любознателен, който го влече нещо друго – има достатъчно начини да се информира. Но не и това да се налага и пропагандира в българското училище“, категоричен бе народният представител от „БСП за България“.