Особеното на тези избори е, че за пръв път БСП след опозиция получава по-слаб резултат. Свиването на парламентарното представителство и неудовлетворените амбиции по региони водят до обостряне на напрежението. 

Когато и да си тръгнеше г-жа Нинова от БСП, все щеше да е късно. Голяма част от хората, които поставят въпроса за нейното освобождаване, са участвали много последователно в политиката, която тя е провеждала. Това коментира Михаил Миков от "Левицата".

По думите му "шумният начин", по който се развива процесът в най-голямата лява партия - БСП, може да предизвиква само тъга, че лявото представителство днес е на "много ниско равнище".

"Спорът в БСП не е политически. Няма ясна оценка на политиката, довела партията до това положение. Няма прогноза какво ще се случи след това. Може да доведе до разпад на парламентарната група.

Демократичните принципи трябва да се възстановят. Трябва да се види какви са грешките, които бяха допуснати, за да не се повтарят. Гоненето на политически партньори е част от грешките. 

БСП винаги е имала претенции за интелектуално политическо превъзходство. Партията изгуби предимствата си на партия на интелекта. В битката по махането на Нинова ще се правят безпринципни съюзи в името на оцеляването", каза Миков пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите няма да се решат с лидера. На мнение е, че ако БСП не излезе от "погрешното поведение на превръщането ѝ в лидерска партия, няма шанс, независимо кой ще бъде лидерът".

На въпрос дали Нинова се бори за трети мандат, Миков отговори, че тя вече е притисната до стената и трябва да се оттегли.