Чутовен скандал се разигра на "Дондуков" 2. Президентът Румен Радев отхвърли кабинета на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради Калин Стоянов. Горица Кожарева предложи Стоянов да остане МВР министър и в нейното правителство, но Радев я предупреди, че няма да подпише указа.

"Благодаря ви усилията, те обаче не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат.

Както обърнах внимание при неговото връчване. А имено, да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори.

Очевидно това не е възможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си в МВР" - това заяви Радев, след като Кожарева представи министрите в кабинета й.

"Затова ви давам още малко време, днес до 15 часа да предложите друг министър за този пост. В противен случай няма да подпиша указа за назначаване на вашето правителство", сопна се президентът. 

"Призовавам ви в това време да помислите и преценете, дали Калин Стоянов в по-важен от това в България да има спокойствие и правителство. И дали заради него вие сте готова да помете отговорност за потенциална конституционална криза", каза още Радев. 

Реакцията на Кожарева бе мълниеносна:

"Аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна основа".

"Проведох среща с всички министри и експерти. Специално с МВР аз се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР. Включително проведох разговори със синдикатите, с директорите на областните дирекции на полицията, с директора на Гранична полиция, с директора на Пожарна безопасност и редица редови полицаи.

Това, което чух от тях, бе едно и също: "Това е човек, който осигурява спокойствие на системата, а не парашутист. Това е човек, който с 24/7 може да се свърже с него. Това е човек, на който му се поставя проблем и той взима бързи и адекватни решения", отвърна Кожарева на президента.  

"Няма как да ви предложа друг! Взела съм своето решение убедено, информирано, експертно. Няма как да си променя решението за няколко часа.

Преценката е ваша, отговорността за кабинета е моя" - това бяха последните думи на Кожарева пред президента.

След тези й думи той заяви, че няма да подпише указа за назначаването на кабинета й, а това означава, че правителството "Главчев" остава на власт.

Изборите пък се отлагат за след 20 октомври.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!