"Да, България" с тежък ултиматум към ПП и ДСБ

Сред условията, които партията ще постави на партньорите си, е отварянето на листите към гражданското общество и привличането на нови лица

"Да, България" изненада досегашните си партньори от "Продължаваме промяната" и ДСБ като им постави смразяващи условия за общите листи на изборите, когато и да са те.

След днешната конституционна криза, в която Румен Радев вкара страната, отказвайки да разпише указа за кабинета "Кожарева", предсрочните парламентарни избори няма да са на 20 октомври, а се отлагат за ноември.

Сред условията, които “Да, България” ще постави на партньорите си от ДСБ и “Продължаваме промяната”, е отварянето на листите към гражданското общество и привличането на нови лица.

Предвиждат предварителни избори и допитвания, равнопоставеност на партиите при вземането на решения, възможност партньорите в коалицията да разгръщат програмите си и идейната си идентичност, пише "Труд".

Друго условие за преговорите е провеждането на “честен диалог с избирателите за възможните формули за структурирането на “проевропейско, антикорупционно и реформаторско мнозинство и управление”, реши Националният съвет на партията.

Преговорите ще бъдат водени от Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, както и заместващи членове - Яна Тодоранова и Александър Симидчиев.

До 27 август те трябва да докладват за резултатите с цел вземане на окончателно решение за формата на участие на “Да, България!” на изборите за 51-во Народно събрание и за формата на работа на избраните от партията народни представители в следващия парламент.

След като водещи лица от партията като Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев и Атанас Славов не успяха да се доберат до места в 50-то народно събрание, ДБ явно стяга редиците да пробута свои хора на избираеми места сега, коментираха депутати и добавиха: “Битката за депутатски места започна и ще е кървава”.