Ексклузивно в БЛИЦ! Доц. д-р Цеков разкъса Радев за произвола: Незабавно да...

Президентът има силно ограничени права за преценка на състава на служебния кабинет, категоричен е конституционалистът

"Президентът Румен Радев превиши правомощията си по Конституция. 

Той наруши една от широко обсъжданите промени в основния закон, срещу която сме били против, но в крайна сметка тя остана и е действаща".

Това обясни ексклузивно пред БЛИЦ доц. д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право и университетски преподавател.

Припомняме, че избраният от държавния глава служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав за служебен кабинет, но Радев отказа да разпише указа, заради присъствието на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи. 

Чутовен скандал на "Дондуков" 2: Радев направи немислимото, Кожарева с мълниеносен отговор

"Тази промяна е в чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Президентът има силно ограничени права за преценка на състава на служебния кабинет.

Той може да подбере и да назначи служебен министър-председател, може да даде свое мнение за министри, но за избора на състав е отговорен единствено въпросният служебен премиер", категоричен е доц. Цеков.

По думите му има само един начин да се излезе от кризата.

"Президентът трябва незабавно да назначи указ за провеждане на избори. С премиер Главчев и настоящото служебно правителство. Има това право.

Може да избере нов служебен премиер и да му даде няколко дни за нов състав. Но е длъжен да го направи бързо.

Не задължен, а длъжен, за да излезем от кризата. Няма право да отлага, въпреки, че в Конституцията е записан "разумен срок", числа няма.  

Но ако се приеме, че се е създала невъзможност за назначаване на ново служебно правителство, то няма никаква пречка за насрочване на изборите. Това ще снеме и нарастващите подозрения за произвол от страна на Радев, и да се вземе тази власт, която е решил, че има", смята експертът.

По думите му е много малка вероятността да се направят нови конституционни промени.

"Хипотетично може да се съберат да предложат, но няма как да стане, защото няма мнозинство. Хипотетично може и хора утре да стъпят на Луната.

Чух, че Радев е говорил за нови промени в Конституцията и е призовал Народното събрание... как в парламентарна република президентът ще дава нареждания на Народно събрание? Като какъв?", попита доц. Цеков.