"Има опити за пренаписване на историята, но те са от руска страна. Напоследък Русия дори се опитва да оправдае по някакъв начин пактът "Молотов-Рибентроп" и за себе си да го обясни като нещо добро, имайки предвид, че това е триъгълният камък, около който се завързва Втората световна война", това каза бившият външен министър Даниел Митов по повод интервюто, което по-рано днес посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова даде.

"Съюзите, към които принадлежим не са просто прагматични, те са и ценностни. Когато искаме на международната сцена да имаме пълноценни отношения с някоя държава, най-малкото трябва да стъпим на общи разбирания за определени фундаментални принципи, по които функционира както нашите общества, така и системата на международните отношения", добави Митов, който беше и номинацията на ГЕРБ за премиер при връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Според него през последните години Русия се опитва да промени архитектурата на международните отношения, създадена след края на Втората световна война: "За нея свят, в който международните отношения се говори за права на човека, за върховенство на правото, за разделение на власите, не е изгоден".

"От 2014 г., след анексирането на Крим, напрежението между България и Русия постепенно расте", каза още бившият външен министър.

БЛИЦ припомня, че Митов коментира и актуалната политическа обстановка у нас. Той сериозно критикува действията, който лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, президентът Румен Радев, Мая Манолова и свидетелят й Илчовски предприеха.