Искам да се върна към действащото законодателство, конституция и правомощия. Правомощията на президента се свеждат до това да определи дата за изборите с указ.

Това заяви в ефира на Нова тв от кулоарите на Народното събрание депутатът и лидер на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова. 

"Правомощията на политическите партии в парламента са да обсъждат, внасят и променят законодателство", заяви депутатката. 

"Ние обсъждахме изборния кодекс през октомври и тогава нямаше подобни предложения", категорична беше тя.

"Не мога сама да взема решение да се промени изборния кодекс преди изборите. Това може да се реши от парламента. Лоша практика е обаче да се променят правилата за изборите, непосредствено преди тях, защото това дава внушение, че вотът не е коректен, а манипулиран", каза тя. 

"Това допълнително би отказало българските граждани да участват в изборите. Важно е да разясняваме действащото законодателство и да докажем на хората, че няма как да се фалшифицира вотът", категорична е Дариткова.

"Всички съмнения за честността на изборите могат да бъдат отнесени към органите на съдебната власт, които после ще преценят дали е имало нарушения", смята гербаджийката.

"Проблемът на предстоящите избори е, че те ще се проведат в извънредна епидемична обстановка. Намерили сме решения на възможните препятствия, свързани с това. Ако партии искат да правят предложения за промени на Изборния кодекс само месец, преди изборите, да го направят, ще го обсъдим, но според нас вече не е време за това", каза тя.

"Експерти ни казаха, че не могат да гарантират, че при гласуване по пощата, ще се запази тайната на вота", категорична е Дариткова и заяви, че имаме печални примери за това от развити демокрации.

"Не правим безпринципни съглашателства. Ще видим волята на българския избирател и ще я приемем такава, каквато е", каза тя. По думите й ГЕРБ няма политически врагове, а опоненти.

"На този етап имаме решение да не се коалираме с БСП", призна тя и добави, че политически разговори в момента партията води само със СДС.