Тази работа на консултативния съвет бе много изненадваща за мен. Няма как в контекст на обсъждане от 15 души да се постигне съгласие. Това заяви новият председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след заседанието на КСНС за борбата с корупцията.
"Консултативният съвет бе свикан извънредно. Организацията стана за около 3 дни. Всички доклади получихме няколко часа преди съвета. Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо като решение, което трябва да се обсъди или да се ревизира леко", добави тя.

"Тази работа на консултативния съвет бе много изненадваща за мен. Няма как в контекст на обсъждане от 15 души да се постигне съгласие. Оказа се, че повечето абзаци се повтарят с предходно решение от 2015 г., посветено на корупцията", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя добави, че, разбира се са имали и общи решения. 

По думи на Дариткова се е налагала твърде сериозна поправка на предложения проект за решение.
 
Помолена да коментира отсъствието на представители на антикорупционната и парламентарната комисия, тя каза: "Въпросът трябва да е насочен към администрацията на президента. Г-н Борис Ячев имаше предварително заявено пътуване и той предложи Гърневски, но те не го приеха и не бе поканен. Така че въпросът е към организатора на това заседание".

"Не отричаме че има проблем. Категорично смятаме, че сме показали политическа воля и морал. Предложеният текст за декларация бе с внушения и заключения, които не кореспондират с реалностите. Самият член на БСП за България Янков каза, че президентът е свикал консултативния съвет по поръчение на Нинова. Всички гласуваха да нямаме общо становище, включително и самата Нинова", добави Дариткова.

"Нямаше как да се явим на КСНС, ако имахме намерение да бламираме президента. Има ясно изискване за кворум. Ние наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите, в органите“, каза тя.