Малко над 20 стотинки излиза цената на една бюлетина за евровота на 26 май. Това показва документацията към обществената поръчка на ЦИК след преговорите между комисията и БНБ, която ще трябва да ги печата.

За секциите в страната трябва да бъдат отпечатани малко над 7 млн. броя бюлетини, а за тези в чужбина – 200 000, като в това е включен и резерв от 10 %. Сметките сочат, че в сравнение с парламентарния вот през пролетта на 2017 година бюлетините ще са с
около 150 000 по-малко, пише monitor.bg. 

Тогава те излязоха по 18 стотинки бройката. В доклада на комисията е записано, че формираното на цената е заради факта, че самите бюлетини са 32 вида - 31 за избирателните района в страната и един зад граница. ЦИК ще отдели за отпечатването на хартиените бюлетини малко над 1,47 млн. лв., а БНБ по традиция ще има двама подизпълнители. Доставката до областните администрации в страната трябва да се осъществи до 21 май, а до външното министерство за секциите в чужбина до 12 май. Преди няколко дни ЦИК определи окончателно и броя на секциите, в които ще могат да гласуват хората извън България. Те ще са общо 190, като вследствие на подадените заявления за откриване извън дипломатическите ни мисии допълнителните секции ще са 86.

Така например в Германия за първи път ще гласува и извън посолства и консулства. Там ще има общо 24 секции, а допълнителните ще са 13. Такива ще има и във Великобритания – 20, а тези в мисиите ни в Обединеното кралство са 4. Именно от Германия и Великобритания бяха подадени най-много заявление за гласуване от нашенците. В Гърция например ще има допълнително 11 секции, в Испания 10, в Франция – 7, Холандия пък – 5. В Австрия, Италия и Кипър те са по 4.

Иначе на 11 май изтича крайният срок за подаване на заявление до общината за гласуване по настоящ адрес и за заявления от хората с увреждания за откриване на секция с подвижна урна. Учениците и студентите с редовно обучение могат да гласуват там, където се обучават. Те сами могат да изберат в коя секция ще гласуват и не е нужно да подават заявления. В изборния ден трябва да представят на секцията валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, дадена им от СИК в дена на вота.