Американските танкери не могат да заменят Русия като доставчик, защото ние нямаме инфраструктура, по която да получим този американски газ. Над 40% от газа се доставя по тръби от Русия. Това заяви пред България Он Ер бившият министър на енергетиката Делян Добрев.  

Добрев смята, че е несериозно е да се говори, че ако има криза и Русия спре доставките, ние ще можем да ги заменим. 

"Не само в Европа няма техническа възможност, а няма и техническа възможност страните износителки да увеличат доставките, че да заменят руския газ", допълни той.

Неговото мнение е, че Русия няма изгода да врътне кранчето на Европа, защото колкото на Европа ѝ трябва руският газ, толкова на Русия ѝ трябват европейските пари. 

"План "Б", ако Русия спре газа, аз не виждам. Освен да ограничат консумацията в страната. Това означава да спрат първо предприятията, после на места битовата газификация", посочи Делян Добрев.

По думите му предварителната заявка за увеличението на газа е била около 10%, но е възможно да е повече, защото вчера цената на международните борси е скочила с 20%. 

"До края на годината, началото на следващата, делът на "Булгаргаз" ще падне до около 50% и останалите 50% ще се разпределят между 3-4 посредници, които ще продават на по-високите цени от сегашните", заключи бившият министър на енергетиката.