България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни е призната от всички европейски институции, а въпросът за Шенген беше политически и две страни не подкрепиха България. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Ще работим за постигането на компромис с двете държави. Работата продължава. Швеция, която поема председателството, също увери, че ще положи усилия в тази посока. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни.

Австрия даде ясно да се разбере, че има компромиси, които би приела. Ние им предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на нашата граница, готови сме на конструктивни решения. 

Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост. Нидерландия не поставя такива изисквания, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция", посочи вътрешният министър.

"Твърдението на Австрия е, че Шенген не функционира, Румъния и България не са виновни, първо да оправим проблемите на Шенген. Нидерландия искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019 г.", изтъкна вътрешният министър. "Действа нов механизъм за България, това е констатирано от ЕК, комисар Йохансон много ясно го заяви", каза още министърът на вътрешните работи.

Както БЛИЦ съобщи, България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успяха да получат единодушна подкрепа от Европейският съвет в Брюксел. Официална информация за решението се очаква след края на заседанието.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук