"Сглобката не реши нито един от проблемите на хората. Девет месеца те са бориха за позиции и власт", това заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според него т.нар. съдебната реформа събра е събрала сглобката. По думите му обаче ситуацията в съдебната система е станал по-лоша.

Той критикува и парламентарната комисия за Мартин Божанов - Нотариуса, която само хвърляла прах в очите.

Демерджиев посочи, че министър на вътрешните работи трябва да е човек, който служи на народа, а не такъв който обслужва чужди интереси.

По думите му Главният секретар е изолиран от работата на МВР, защото не взима съществени решения. "Калин Стоянов и тесен кръг около него държат властта в МВР", заяви Демерджиев в сутрешния блок на bTV.

Той подчерта, че отговорността за съставяне на служебно правителство е в ръцете на сглобката. По думите му президента Румен Радев трябва да избере за премиер лице, назначено от Народното събрание (НС).

Демерджиев посочи, че промените в Основния закон са имали за цел да отнемат правомощията на президента.

Той оставя вратата отворена за участие в бъдещ служебен кабинет.

"Никой не ми е предлагал такова нещо, за да влезна в служебен кабинет. Мога да поемам отговорност, но не искам да поемам този пост, ако не мога да работя", каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук