Чухме отново много неистини, много дезинформация, голяма част от изказванията бяха направени само, за да се снимат клипчета и после да се качват в социалните мрежи. Истината е съвсем различна - по отношение на армията се правят много сериозни усилия, защото всички виждаме, че в момента има много сериозни рискове, които трябва да бъдат адресирани. Това заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков след края на дебатите по вота на недоверие.

По темата за дерогацията за внос на руски нефт, за отпадането на която настояват от ГЕРБ и ДПС, Денков изтъкна: "И аз искам дерогацията да падне, но като премиер първи приоритет е пазарът на горива да е стабилен. С искането за 3 дни да отпадне дерогацията със сигурност се създават огромни рискове, както стана ясно от докладите на службите и съответните министерства".

Министър-председателят отрече категорично и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че оставането на дерогацията облагодетелства режима на Путин.

"Не знам какви поводи съм давал, че ще действам в полза на Путин, това звучи абсурдно. Това какви средства отиват в руския бюджет е сериозен и важен въпрос. Начинът, по който може да се реши този проблем, е да изтеглим колкото се може повече средства към българския бюджет - по закон 60% трябва да отидат към българския бюджет. И второто е да се премине към неруски нефт, да припомня, че ние самите съкратихме периода, но поискахме това да стане поетапно, за да не създадем риск за пазара", обясни той.

Денков каза още, че няма особени притеснения за самото гласуване, тъй като "съдържанието на вота е празно и не очаквам проблеми с гласуването".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук