Премиерът акад. Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук, съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес се навършиха три месеца, откакто правителството встъпи в длъжност. По този повод министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии. 

Постепенно се успокоява обстановката в наводнените населени места по Южното Черноморие. Пуснато е електричеството. Водата може да се използва за битови нужди, но има проблем с питейната, информира Денков.

"Има проблеми с пътищата, постепенно се извеждат летовниците с помощта на МВР и КАТ. Има затруднения заради разрушената настилка и мостове. В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти и ще бъдат отпуснати средства. Реакцията на всички институции беше светкавична", каза премиерът.

По думите му още на сутринта след валежите на място е имало 11 екипа. "Те помагаха на хората да се изнесат хората от рисковите места. МВР помагаше с извеждането на хората, а Пожарната започна отводняването.

Има поне два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага - за нарушения в постройките - до 1512 лева на домакинство. Втората помощ е за повредени електроуреди - до 2500 лева. Трябва да се закупят нови уреди и след това се възстановява сумата", съобщи Денков.

Той коментира и факта, че на трибуните на "Мача на надеждата" навръх 6 септември седеше до Румен Радев, въпреки прехвърчалите искри между двете институции в последните дни:

"Хубав символ имаше, както в Деня на Съединението, така и мача, който събира футболисти от "Левски" и ЦСКА, които играят заедно, защото има една обща кауза. Този символ трябва да е символ за политиците и трябва да изберем каузите, които могат да ни обединят - да развием икономиката, да привлечем инвестиции".

"Няма съмнение, че ние имаме сериозни различния с президента Радев по някои въпроси, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общи интереси на българските граждани и българската икономика", добави той.

По думите му, такива са проектите с Гърция и Румъния, както и енергийните проекти, но направени в полза на България. 

"Аз съм готов да работя с всяка една институция, включително и с президентството, когато става дума за такива проекти. Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно.

Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни, към правителството да престанат", заяви премиерът. 

Вчера за кратко с президента той е обсъдил темата за назначаване на български посланик в Украйна. "Разговорът е бил конструктивен. Има напредък в тази насока", посочи акад. Денков. Външният министър Мария Габриел също е говорила с Радев за посланиците.

Във връзка с размера на възнагражденията в държавата, премиерът заяви, че е поискана информация от всички министерства за това какви са възнагражденията. Срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на Бюджет 2024 г., ще направим сериозна крачка за овладяване на дисбалансите", каза той и поясни: "Ще направим обща система, която да замести лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители. Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Заложили сме да има правила в КТД, които да премахнат ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването. Разликата не може да е повече от 1 към 10", отбеляза Денков.

Премиерът направи равносметка за трите месеца управление: "Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София. Беше изпуснат голям инвеститор в бизнеса с батерии. Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук