Трябва да седнем заедно на масата, за да видим какво е реалистично. Кабинетът не е самоцел, а трябва да решава задачите, които интересуват хората. Това заяви кандидатът за премиер от ПП акад. Николай Денков пред bTV.

"Говорили сме с Мария Габриел, знае какъв е проектът, който обсъждахме, но е важно да тръгнем от принципите. Видях, че има притеснения заради изказванията по тези нощни записи. Дори на тази среща подчертах, че следвам това, което пише в законите. Трябва да се дадат гаранции, че няма да има чистки. Трябва да почнем с принципите, да видим какво е притеснително от другата страна", допълни той. 

"С Лена Бориславова сме говорили как да се модернизира администрацията. Бях започнал една подготовка за правилник на министерството, който да отговаря на новите задачи. Професионалното образование трябва да се подсили", посочи Денков. 

Попитан склонни ли са ПП на по-експертен кабинет, той отговори: "ГЕРБ казаха версиите, които са приемливи за тях. Аз съм казвал, че в тази посока може и трябва да се мисли, но докато не почнем разговор с тях, не знам какво смятат за приемливо. Трябва да има кабинет, в който хората да си стоят на мястото като експерти и кой носи политическа отговорност."

"За мен е важно, ако вървим в посока експертно правителство, то да бъде приемливо за двамата, които носим основната политическа отговорност, за да е ясно, че може да работим като екип. Не е важно кой кого е предложил, а човекът да си разбира от работата. Имаме доста ясна програма, с доста задачи", посочи още Денков. 

Той каза, че не би изключил някой кандидат за министерство, ако е предложен от ГЕРБ. 

"Важно е да дефинираме дали говорим за експертен кабинет, или за балансирам политически кабинет, но каквото и решение да вземем, трябва да минем през съвета ни. Трябва да стартираме от списъка, който имаме. Да видим има ли съмнение за някой и тогава да търсим заместване", допълни Денков. 

"Бойко Борисов няколко пъти казваше, че той държи Асен Василев да е финансов министър. Тази част от разговора трябва също да се проведе. Аз нямам съмнение, че по-добър в тази тежка ситуация, няма. Това изисква човек, който е опитен и знае за какво става дума. Това ще бъде част от разговора", каза кандидатът на ПП. 

"Очаквах да има критики, но не очаквах, че ще действа по този начин. Той беше зад границата на това, което е приемливо. Неговата задача в този случай е да връчи мандата, ако има коментар да го каже, но не смятам, че е негова работа да казва "не го изпълнявайте". Той направи уговорка, че не го прави към мен, добре, благодаря. Но аз не съм служебен министър, за да ми казва какво да правя. Ако някой ще ми каже, че този мандат не трябва да се изпълнява, то ще са парламентарните групи", коментира той. 

Денков разкри, че лично Радев го е канил за служебен министър и е работил добре с него. 

"Никога не ми се е бъркал в работата, имах свобода да назначавам екипа си, за разлика от други министри. Една лоша дума не мога да кажа. Думата "шарлатани" не я приемам, питайте него. Разделението в това, което виждаме, на макрониво, е че има сериозни резерви от другата страна, когато става дума за европейското развитие на България. Със старта на войната в Украйна започнаха да се появяват пукнатини. Нека припомня репликата "Крим е руски, чий да е". Ние тогава мислехме, че е изпусната реплика", допълни той. 

Денков коментира й изречението на Василев, че имената на началниците на службите са консултирани с посолствата. 

"Момента, в който се оказа, че можем да направим правителство, всички се активизираха. Изявата на президента много добре се вписва в цялата картина. Защо е така, можем само да гадаем. Виждаме заседнали с години дела сега да се възбуждат и да се търсят медийни изяви. Това, което е важно, е службите да работят, да си свършат работата и ако някой е направил нарушение, да си понесе последствията. Това, което мен ме притеснява е, че е много лесно медийно да повдигнеш тема, особено в чувствителен период. Видяхте веднага как се вдигнаха "Възраждане" и ИТН", каза той. 

Според него хората няма да нахлуят в парламента, ако се състои "сватбата" между ПП и ГЕРБ, защото осъзнават, че страната има нужда от правителство и те го искат. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук