България е парламентарна република. Решенията и тяхното изпълнение зависи от Народното събрание и от излъченото редовно правителство. Ние стриктно спазваме решенията на НС. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговор на изказването на президента Радев, че правителство е да тласка България все по-близо до войната.

Войната си е там, където си е. Има единствена гаранция за България и това е участието ѝ в Северноатлантическия пакт. Държави, които не са членове на този пакт – Молдова, Украйна, Армения, Грузия, всяка от тях има много сериозни проблеми. В същото време много по-малки държави нямат такива проблеми, защото са членове на Северноатлантическия пакт.

България трябва да следва всички изисквания, които следват от това участие. Нямаме по-добър гарант за нашата сигурност. Когато някоя от страните е застрашена, България да бъде пълноправен член на в намирането на това решенеи. Ние искаме да гледаме как бият някой до нас и в същото време ако нас някой ни бие тези, които гледаме да ни защитят.

Ние сме част от тази колективна сигурност и трябва да си изпълняваме задълженията. Служебното правителство също изпращаше военна помощ за Украйна. Министър Тагарев обясни, че това, което подготвяме е подобно на пакетите, изпратени от служебното правителство, добави премиерът. 

Той коментира и напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ.

За да има правителство и парламент те трябва да правят нещо полезно за държавата. Именно затова първото нещо, което направихме беше да подготвим законодателна програма с 20 законопроекта. Истинската причина за напрежението днес е,  че след смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов имаме рязко отклонение от законодателната програма, която бяхме приели, посочи акад. Денков.

Той отрече обвиненията на ГЕРБ за кадровите назначения и припомни колко време са били водени преговорите между двете формации, както и че е имало промени в проектокабинета "Денков". Всички назначени заместник-министри били съгласувани с Мария Габриел.

Относно смяната на шефовете на регулаторите, акад. Денков заяви: По спешност, без съгласуване с ПП-ДБ, ГЕРБ с подкрепата на ДПС и “Възраждане” внесе тези процедури за обсъждане. По този начин предотвратиха да се направи борда. Това, което предлагам е да се върнат към съгласието, което имаше. Трябва да има борд и той да обсъди номинациите, за да сме сигурни, че няма да има случайни лица попаднали там.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук