Премиерът Николай Денков заяви, че с предстоящото приемане на България в Шенгенската зона по въздух и вода не се променя нищо в условията за връщането на нелегални мигранти, които страната е изпълнявала и досега по Дъблинския регламент.

По време на парламентарния контрол Денков каза:

"Ето, вече мина повече от един месец и както виждате, нищо не се е променило нито по отношение на заявките за приемане на чужденци, нито по отношение на местата, които имаме в нашите места за приютяване на тези чужденци, защото механизмът не се е променил".

“Броят на лицата, които България се е съгласила да приеме, се променя ежедневно. Факт е, че 95% от чужденците, които могат да бъдат прехвърлени от Австрия към България, по принцип са в неизвестност и за тях не може да бъде реализирано прехвърляне”, добави Денков и посочи, че именно това показва и защо реално осъществените трансфери от Австрия към България са едва 113.

През 2023г. на територията на България са подадени общо 22518 молби за предоставяне на международна закрила от граждани на европейски страни и лица без гражданство. За същия период за всички държави прилагащи регламент Дъблин са получени 17 900 искания като България е определена за отговорна държава членка за 13 139 от тях. За 56% е получена информация, че са в неизвестност и прехвърлянето не може да бъде организирано в установения 6-месечен срок”, посочи още Денков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук