Фактите са много ясни – ГЕРБ и ДПС саботират съдебната реформа. От това страда второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред журналисти в парламента бившият премиер акад. Николай Денков.

"Още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерски съвет (МС), са направени и законопроектите са внесени в Нaродното събрание (НС). За да бъде извършено второто плащане, трябва НС да приеме 4 акта“, посочи той.

Става дума за влизане в сила на Закона за личния фалит, който е приет само на първо четене. Вторият е приемане на правилата за работа на националната комисия за противодействие на корупцията. По думите на Денков, по тези правила върви кореспонденция с ЕК, но ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията.

Третият закон, който не е приет, е законът за защита на сигналоподателите. Четвъртият акт, който не е приет окончателно, е пътната карта за климатична неутралност.

Помолен да коментира скандалното поведение на Бойко Рашков по време на изслушването му във временната комисия и след това, Денков каза: "Нямам място да коментирам неговите действия. Задайте този въпрос към него".

„Вчера един от журналистите, който е преследвал г-н Рашков, дойде на наше събиране, влезе в залата, почна да крещи, без да е предизвикан с нищо. Дайте си сметка, че вие също носите отговорност за това как се държите, когато имаме общи събирания“, скара се той на журналистите. 

Денков отказа да коментира факта, че според последните социологически проучвания ГЕРБ води пред ПП-ДБ с над 9%.