Преустановена е продажбата на месечни електронни винетки, обяви депутатът от „БСП за България” Георги Свиленски. Министърът на регионалното развитие да дойде в парламента и да обясни какво се случва и какви мерки са взети, призова народният представител от трибуната на Народното събрание.

„От сутринта в държавата е преустановена продажбата на месечни електронни винетки за българските превозвачи и българските граждани. Хаосът с тол-системата в момента е пълен, както ви го предсказвахме, между другото. Продават се само дневни и седмични винетки. Превозвачите се чудят какво да правят по българските пътища”, заяви Свиленски.

Той поиска от председателстващия заседанието Емил Христов да извика министъра на регионалното развитие „да обясни какво се случва в държавата”.

Български превозвачи стоят по българските пътища, без да знаят какво да правят”, повтори депутатът от „БСП за България” и поиска: „Да се дадат указания ще има ли месечни винетки, ще се плаща ли, безплатно ли ще се пътува. Някой да дойде и да обясни от управляващите. Хаосът, който го забъркахте последните две-три седмици, за който ние ви предупреждавахме, вече от днес е факт. От днес българските превозвачи стоят по улиците и не знаят какво да правят.”

 „Разбрах въпроса Ви и ще направя необходимото”, отговори лаконично председателстващият Емил Христов.

След като мина известно време, на трибуната излезе и друг депутат от „БСП за България” – Димитър Данчев. Той попита какво се случва и защо не идва регионалният министър Петя Аврамова.

От думите на Данчев стана ясно, че проблемът касае превозните средства над 3,5 тона.

Продължаваме да получаваме обаждания от превозвачи, обяви още г-н Данчев и попита страх ли я е Аврамова да даде обяснение пред парламента.

Веднага след това на трибуната излезе самият председател на парламента Цвета Караянчева. Тя обясни, че се свързала с регионалния министър Петя Аврамова и със заместник-министъра Николай Нанков. Оказало се, че и двамата не били на разположение, тъй като се намирали извън София.

При първа възможност те щели да пристигнат.

Малко след това председателстващият заседанието Нигяр Джафер пък заяви, че Петя Аврамова е дала сигнал, че пътува към парламента, за да даде обяснение.

После депутатите гласуваха удължаване на работния ден, за да могат да изслушат Аврамова.