За пореден път сме свидетели на това, че БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов, след като БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „здравеопазване“, съобщава „Фокус“.

Той посочи, че от БСП повтарят една и съща мантра, че нещо не се развива и че не се търси реформа. По думите му вместо да изброяват колко здравни министри и шефове на НЗОК е имало по времето на правителството на Бойко Борисов, от БСП са можели да си направят сметка колко пари е дал кабинетът „Борисов“ 3 за здравеопазване и за реформирането му, както и колко болници са били преоборудвани.

По думите му, доста време от БСП са търсели кой да им напише мотивите за вота, но явно не са намерили експертния състав. „При проведените срещи малко избирателно подходиха, защото са се срещнали само с представителите на малките общински болници“, каза Иванов.

По думите му в България има съсловия на областните болници, на университетските и на частните, както и на специализираните, но никой от опозицията не е потърсил тяхното мнение. Иванов изтъкна, че Министерство на здравеопазването обаче са потърсили тяхното мнение. 

Иванов бе категоричен, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е единственото, което се ангажира с проблемите в здравеопазването и цели като приоритет подобряването на системата. „Дебатът за нас е важен и стойностен, защото здравеопазването и здравето на българските граждани е приоритет“, заяви още Александър Иванов.

По думите му дебатът по вота ще е тази или следващата седмица и тогава ще се чуе отговорът на всички въпроси по темата. Депутатът от ГЕРБ заяви, че моделът на здравеопазването у нас не се подобрява само с пари и може би системата има нужда от рестарт. Александър Иванов припомни, че в момента се провежда търгът за електронна здравна система, която цели всичко да се цифровизира, за да може да има електронно здравно досие и всеки български гражданин да има електронна здравна рецепта. Той подчерта, че ГЕРБ са въвели здравната карта, която регламентира разкриването на нови болнични заведения и нови клинични пътеки, които са съобразени с местното население. Иванов обясни, че тече процедура за подмяната на всички линейки на Бърза помощ. „Така или иначе обявената реформа от Министерство на здравеопазването търси широк консенсус. Ние ще намерим тази формула при широко обществено обсъждане“, заяви още Иванов. Според него проведената по-рано срещата между БСП и Българския лекарски съюз е била проформа, тъй като по това време от БСП сигурно вече са били готови с мотивите по вота за недоверие. „Здравната услуга в България се доставя и от стоматолози, от сестрински състав, от фармаколози“, отбеляза още Иванов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ