„Няма дублиране на звена. Едната служба – НСО, в своя закон има ограничен кръг от хора, които може да охранява. Държавната ни администрация – данъчни, митничари, хора, които се борят с контрабанда и могат да бъдат потенциално застрашени, към момента не могат да бъдат пазени”, обясни депутатът Маноил Манев в ефира на „Здравей,България” по Нова тв по повод ветото на президента Радев върху промените в Закона за МВР.

Сред мотивите на президента е, че създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. Това създавало условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Според него няма да има и промяна в закона за движението на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която координира правилата за движение.

„Координацията се извършва чрез Комисията, която и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни Манев.

Депутатът коментира и публикуваните в медии снимки на премиера Борисов от неговата спалня. Той припомни, че офицер на НСО е задържан за участие в престъпна група за извършване на поръчкови убийства. Според него има проблеми в Службата, но те трябва да бъдат решавани със сериозен дебат.

Разследване за скандалните снимки от спалнята на премиера трябва да има и ще стане ясно кой ги е направил, но много по-скандално е това, което се случи вчера. Секретарят на президента по антикорупция изпълнява поръчки на крупен бизнесмен и се рови в системата на държавата – в съда, във Висшия съдебен съвет, в МВР, допълни Манов. 

Не е ли скандално, че не разбрахме кой е направил снимката в спалнята на премиера, попита водещият Виктор Николаев. Ние се чудим дали това е бивш член на Изпълнителната комисия, дали е жена, дали е от НСО, добави той.

Проблемите в НСО трябва да бъдат решавани с много сериозен дебат, отговори депутатът. 
Ако утре вашата кола сече пътя на крупен бизнесмен и секретарят на президента ви направи справка и даде вашият адрес, телефон и всички останали данни на някой, който е почувствал, че нещо сте му направили, ще трябва се срещнете с личния му гард. Тогава спалнята на Борисов ще е много интересна“, заяви Манов.

А тези банкноти в нощното шкафче на кого са, попита водещият. 
„Вие сигурни ли сте, че има такива? Прави се така, че да не си говорим за системата на държавата, а за измислените снимки от някаква спалня, с някакви банкноти“, изтъкна депутатът. 

"Изместваме фокуса. Когато обвиняват ГЕРБ и премиера Борисов, че имало някаква паралелна държава и когато тя се появява в светлините, ние се занимаваме с измислените снимки, пипани според експертите, а не с това какво всъщност се случва в най-висшата представителна власт", каза още Мануил Манов.