НДСВ отново застана срещу БСП, като предложи създаването на временна парламентарна комисия, която да провери зачестилите смъртни случаи в арестите на МВР, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Предложението за създаването на комисията беше внесено от НДСВ и отделно от ДСБ. От БСП обаче категорично възразиха срещу тази идея. Мотивите на председателя на групата на социалистите Ангел Найденов бяха, че вече са назначени вътрешни проверки във връзка със смъртта на арестанта Методи Маринов и на Пламен Куцаров, който почина след разпит с детектор на лъжата. Той определи искането на жълтите и на опозицията като необосновано и неоснователно и го нарече “евтино спекулиране”.
Не можем да подминем с лека ръка такива неща, опонира му Атанас Атанасов от ДСБ. Лидерът на партията Иван Костов коментира, че когато в ръцете на полицаите умират хора, съставът на МВР е деморализиран и не различава кое е правилно и кое не. Трябва обаче да се изясни дали става въпрос само за деморализация или за нещо по – сериозно, защото хората подозират, че смъртта на Пламен Куцаров е била, за да се прекъсне връзката с група за отвличания, която се ползва с протекциите на държавата, заяви Костов. Той цитира и изказване на градския прокурор на София Николай Кокинов, че със смъртта на Куцаров, прокуратурата е загубила много важен свидетел. Ако той е бил целенасочено отстранен и ние мълчим, ще сме безотговорни, трябва да действаме, за да защитим държавата, мотивира той искането за създаване на специалната комисия.
Йордан Бакалов от ОДС обвини управляващите, че са манипулирали протестите на гражданите и заради това се е стигнало до арести и сблъсък между недоволни и органите на реда. Уплашихте се от митингуващите и много нескопосано се опитахте да манипулирате протеста, ползвате МВР за собствени цели, подчерта той.
Според Станимир Илчев от НДСВ с проверката, временната комисия може да помогне на министъра на вътрешните работи. Той смята, че анализът на депутатите трябва да установи дали няма несъвършенство в нормативната база за МВР.
Предложението на НДСВ и на ДСБ е комисията да бъде съставена от четирима представители от управляващите и четирима от опозицията плюс един независим депутат. Лявата Татяна Дончева обаче настоя броят на членовете да бъде 13 – трима от Коалиция за България, по двама от НДСВ и ДПС, по един от ДСБ, ОДС, БНД, “Атака”, движение “Напред” и независим. Според нея пропорционалният принцип е заложен в правилника на Народното събрание и не трябва да бъде нарушаван.
Комисията трябва да работи един месец, след което да излезе с анализ. Депутатите ще решат утре колко и кои да са членовете на комисията. Камелия Цветанова, БЛИЦ