Бюджетната комисия в НС прие размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по чл. 26, ал. 1 от Закона за политическите партии за 2023 г. да е 8 лв., както се предлага в проекта на държавен бюджет за 2023 г. на Министерския съвет, който днес се гледа на второ четене в комисията.

Отхвърлено бе предложението с вносители Павела Митова (ИТН), Тошко Йорданов (ИТН) и група депутати, субсидията да е в размер на един лев. От ИТН посочиха в мотивите за предложението, че с него ще се реализира икономия по бюджета на Министерство на правосъдието в размер на 9 392 621 лева до края на годината.

Членовете на комисията приеха по вносител предложението общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане да е в размер на 1,4 млрд. лв., предаде БТА.

Прието бе и предложението по вносител да бъде определен до 100 млн. лв. общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Също по вносител комисията подкрепи предложението минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по чл. 68 от Закона за държавния служител, за 2023 г. да е 780 лв. По вносител бе прието предложението размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на една година да е 200 лв., размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023 – 2024 година да е 300 лв., а размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас - 300 лв.

Също по вносител членовете на комисията приеха, че минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2023 г. е 4,5 млрд. лв., максималният размер на държавния дълг към края на 2023 г. не може да надвишава 40,6 млрд. лева, а максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината по реда на Закона за държавния дълг, е 7,5 млрд. лв. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук