Петъчният парламентарен контрол започна с решение на депутатите да извикат Министерския съвет на изслушване в парламента. Предложението бе прегласувано, но в крайна сметка бе прието.

Предложението дойде от Георги Свиленски.

„Правилникът казва, че всеки петък трябва да има парламентарен контрол. Министрите и премиерът трябва да седнат тук и да отговарят пред НС. Не знам на какво основание за пореден път отклонявате парламентарния контрол“, каза Свиленски.

При първото гласуване 116 от депутатите бяха „за, а 203 – „против“.

Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване на предложението.

При второто гласуване, задължаването на министрите и премиера беше прието със 123 гласа „за“, 22 гласа „против“, а 17 се въздържаха.

Председателят на Народното събрание Ива Митева поиска министрите и премиерът да бъдат уведомени за решенето на парламента.
По-късно Корнелия Нинова от БСП поиска депутатите да продължат от там, където приключиха в сряда.

Г-жо председател, в сряда прекратихте процедура за гласуване на 2-ро четене за закона за пенсиите. Правя днес предложение да продължим с това. Тъй като беше прекратено, предлагам да продължим от там", предложи Нинова.

Предложението на Нинова обаче бе отхвърлено от Ива Митева, а като причина тя посочи, че за днес има друга програма и ще се придържат към нея.

"Срядата си е за сряда и приключва“, обясни действията си Митева и цитира законът.

От Демократична България пък поискаха създаване на комисия за Росенец.

Не мога да наруша правилника. В сряда направих компромис и видяхте какво стана. Повече няма да правя компромиси. Вие можехте да измените дневния ред“, каза още председателят на НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!