Вчера беше голям ден за българският парламентаризъм, защото се видя че парламентът е жив и не само, че е жив, но сега е невъзможно да се сформира алтернативно мнозинство на схемаджиите. Това, което видяхме, е че задругата на мафията не може да направи правителство. Това каза пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Ангова. 

Тя разкри как се е стигнало до разрива между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Всичко започнало с актуализацията на бюджета, в която имало 1,6 млрд. лв. отгоре приходи, които да бъдат разпределени за хората. Провел се е коалиционен съвет, в рамките на който Гроздан Караджов е заявил, че са необходими 3,6 млрд. лв. допълнително "в разрез с всякаква логика на Закона за публичните финанси". "И си излезе", поясни Ангова. 

Това бил ултиматумът на ИТН - ако средствата не бъдат получени, те ще излязат от коалицията. "Този набор от събития ни доведе до мисълта, че тук има един много по-сериозен икономически интерес. Тогава започнахме да се съмняваме, че нещо повече стои, а не грижата за народа. В същия ден бяхме планирали своето изказване. Така се случи с течение на планирането, че час по-рано г-н Трифонов обяви излизането  на ИТН от коалицията. Но нашето категорично виждане е, че няма как да продължим да работим с хора, които пренебрегват постулатите на демокрацията", каза депутатът. 

По отношение на напусналите ИТН Ангова категорично заяви, че от ПП не си "пазаруват" депутати. На въпрос може ли да имат доверие на тези шестима души, които довчера бяха част от ИТН, тя сподели, че доверието се гради с времето и на този етап е важно хората около тях да споделят сходни принципи и каузи, каквато например е борбата с корупцията.

"На този етап не смятам, че трябва да говорим за доверие. Идеята е да има вяра във визията, която ПП и останалите коалиционни партньори представят в обществото. Търсим хора, които да вярват в каузата и да гласуват по съвест в рамките на определени политики. Тук говорим за политики и принципи", обясни Ангова.

По думите ѝ планът за дестабилизацията на коалицията не се реализирал.

"Сценаристите не успяха. Коалицията може да просъществува, докато сме обединени от идеята да служим на българските граждани", подчерта още народният представител.