На своя лоялна къртица в Централната избирателна комисия разчита дерибейският лагер в ДПС, за да си уреди служебна победа при регистрацията за предстоящия парламентарен вот на 27 октомври.

И да наложи кандидат-депутатски листи, които ще бъдат съставени не от хора, издигнати и посочени от структурите, каквато и демократичната процедура, а само и единствено от приближени до Ахмед Доган, Джевдет Чакъров и обкръжението им номинации.

От утре до 11 септември тече процесът по регистриране в ЦИК на партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните избори. До 24 септември пък текат сроковете, в които формациите, регистрирани за изборите, трябва да регистрират кандидат-депутатските си листи. По закон, те се депозират в регионалните избирателни комисии (РИК), но при спор около легитимността крайното решение е отново на ЦИК.

Със старта на тези изборни процедури навлиза във финална права и опитът за преврат срещу председателя на ДПС Делян Пеевски, стартиран преди два месеца от лагера около другия председател на движението Джевдет Чакъров.

Като „дерибеите“ разчитат, че ще надцакат обявеното от Пеевски „ново начало“ по връщане на движението към демократичните процеси по номинации отдолу нагоре (от структурите към централното ръководство) и по освобождаване на партията от паразитиращи на гърба й мултимилионери, прокарвайки своите интереси и желания през секретаря на комисията Севинч Солакова.

Първият тест дали номерът им ще мине беше преди само няколко дни, когато ЦИК регистрира ДПС за участие в частичния вот за кмет на община Омуртаг (Търговище) и на монтанското  село Габровница.

Решението на комисията беше публикувано на сайта й, като под него се мъдри именно подписът на Солакова, въпреки че е в тежък конфликт на интереси. Причината е, че освен секретар на ЦИК, тя е и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, а видно от събитията през последните дни - дейно участва и в предизборните им манипулаци.

Макар Солакова да не фигурираше на снимките от провалилия се опит за заседание на ЦОБ на ДПС, свикан от почетния председател на движението Ахмед Доган в Росенец, на което без кворум и с грубо погазване на устава бяха изключени и освободени от постовете им Пеевски, както и още 17 души от централното и областните ръководства на ДПС, в партията се говори, че отсъствието й от сбирката е било стратегически опит да се прикрият взаимоотношенията й с „дерибейския“ лагер във формацията. А те са повече от близки.

Слабо известна в публичното пространство, цялата кариера на Севинч Солакова е свързана с ДПС.

Преди да стане секретар на Централната избирателна комисия през 2014 г. по предложение и с протекциите на предния председател на ДПС Мустафа Карадайъ (бивш член на ЦИК от 2001 до 2009 г.,  а в част от времето и секретар на комисията), тя в продължение на години беше главен юрисконсулт на Централния съвет на Движението за права и свободи, а също и директор на правния отдел на земеделското министерство.

Все във времената, в които председател на формацията беше Ахмед Доган. Член на ЦОБ пък стана през 2022 г., отново по предложение на Карадайъ, с когото се твърди, че е в близки отношения. Самият Карадайъ преди няколко седмици се появи на крака при Ахмед Доган в Росенец, за да му декларира лоялността си.

Той обаче далеч не е единственият представител на „дерибейското“ статукво в ДПС, с когото Солакова е близка. Справка във фирмените регистри показва, че дължи кариерата си на лоялността си към кръговете около Доган, тя е и дългогодишен член на ръководството на създадената от него фондация „Либерална интеграция“, към която впрочем – според публикация на „Бивол“ от 2018 г., почетният председател на ДПС се е осигурявал в продължение на поне 6 години.

Той беше и председател на Управителния съвет на НПО-то до 2018 г, като в този период Солакова също беше член, какъвто продължава да е и към момента. Изпълнителен директор на фондацията от създаването й та и досега е секретарката на Доган и съпруга на депутата Джейхан Ибрямов – Биршен Ибрямова.

Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС по изрично настояване на областната структура в Търговище, откъдето той е народен представител.

Името му изскочи и от аферата с източване на ДДС, ужилила хазната с поне 9 млн. лева, която бе разбита при спецакция на ГДБОП и НАП. Оказа се, че Ибрямов е карал джип, собственост на една от кухите фирми, през които е било източвано ДДС-то, като самата кола е закупена именно с престъпно придобитите средства.

Близките взаимоотношения на Севинч Солакова с кръга около „дерибеите“ и очевидният конфликт на интереси, в който е, предвид факта, че е едновременно секретар на ЦИК и член на „тясното ръководство“ на ДПС – ЦОБ, говорят достатъчно ясно доколко тя би могла да е обективна при вземането на решенията в избирателната комисия, свързани с регистрацията на движението и листите му. Което пък от своя страна налага въпроса защо още не си е направила самоотвод и не е ли наложително такъв да й бъде поискан от ръководството и останалите членове на ЦИК.